Hozzávalók 4 db 12 cm átmérőjű formához
a tésztához:
18 dkg
liszt
10 dkg
hideg vaj
2-3
evőkanál hideg víz
1
kávéskanál só
a mángoldos töltelékhez ( 4
formához):
15 dkg
mángold
2-3 gerezd
fokhagyma
5 dkg vaj
1 evőkanál
olívaolaj
4 tojás
1-2 dl tejszín
5 dkg
krémsajt
só
frissen
őrölt bors
a sárgarépás töltelékhez (4
formához)
4 db
közepes sárgarépa
6 dkg vaj
1 evőkanál
olívaolaj
1
kávéskanál cukor
4 tojás
1-2 dl tejszín
5 dkg
krémsajt
só
frissen
őrölt bors
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 3 egyenlő részre
osztjuk, lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk, és 3 tortaformát kibélelünk
vele. A formán túlnyúló tésztát sodrófával levágjuk, összegyúrjuk, kinyújtjuk és
a 4. formába nyomkodjuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára. A mángoldos
töltelékhez a leveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, csíkokra vágjuk. A vajon és
az olívaolajon fokhagymával 10 percig pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. A
sárgarépás töltelékhez a répákat meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. Vajon
és olívaolajon kevés vízzel kb. 10 percig pároljuk, közben megszórjuk a
cukorral és sózzuk, borsozzuk. A tésztákat 200 fokra melegített sütőben 10
percig elősütjük úgy, hogy alufóliával letakarjuk a tésztát, és szárazbabot
öntünk rá. Majd levesszük az alufóliával együtt a babot és további 5-7 percig
sütjük a tésztát. Az elősütött tésztákba elosztjuk a sárgarépás vagy a
mángoldos tölteléket. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a
krémsajtot, sózzuk, borsozzuk és a zöldséges töltelékre öntjük. 180 fokon 20-25
perc alatt aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen is kínálhatjuk.
A recept a Kifőztük magazin áprilisi számában is megjelent.