Megjelent a
Kifőztük márciusi száma. A március számunkra kivételes hónap: ilyenkor ünnepeljük a születésnapunkat. Idén márciusban lesz két éve, hogy a Kifőztük online gasztromagazin először megjelent.
A születésnapunkra többféle tortával készültünk. Vannak közöttük időigényesebbek, és villámgyorsan, egyszerűen elkészíthetők is.
Hoztunk több citromból és narancsból készült süteményt és ételt is, az idénygyümölcsök megjelenéséig változatosan használhatjuk, mint alapanyagot.
A hússal készült ételek mellett sok húsmentes ételt gyűjtöttünk össze a böjtölők számára - hiszen az idei március végig a nagyböjt idejére esik, de ötletekkel szolgálhat azok számára is, akik egyszerűen csak szeretnék kicsit könnyebb ételekkel köszönteni a tavaszt. A böjtöt, méregtelenítést kitűnő teareceptjeink is segítik.
Most azonban egy remek húsos-burgonyás ételt, a pásztorpitét hoztam, amely a
Kifőztük márciusi számában jelent meg.
Hozzávalók:
50 dkg darált bárányhús
6 dkg vaj
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
1 kisebb zellergumó
1 teáskanál szárított rozmaring
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál paradicsompüré
2 dl száraz fehérbor
só
frissen őrölt bors
A burgonyapüréhez:
50 dkg hámozott burgonya
1-1,5 dl langyos tej
8 dkg vaj
1 tojás
só
A hagymát, a sárgarépát, a zellert kis kockákra vágjuk. A vajat közepes hőfokon habzásig melegítjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és 5 percig sütjük. Ezt követően hozzákeverjük a bárányhúst, és kevergetve addig sütjük, amíg pirulni nem kezd. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket, a paradicsompürét, felöntjük fehérborral és 2 dl vízzel. Közepes lángon, lefedve kb. 30 perc alatt mártás sűrűségűre főzzük. Közben a burgonyát kockákra vágjuk, és hideg vízben feltéve puhára főzzük. Még melegen leszűrjük, áttörjük, a langyos tejjel, a vajjal, a sóval és a tojással, kézi mixerrel habosra keverjük. A bárányhúst egy közepes hőálló tálba simítjuk, rákanalazzuk a burgonyapürét és elsimítjuk úgy, hogy közben a felületén mélyedéseket ejtünk. 190 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Tipp: A bárányhús helyettesíthető marhahússal vagy sertéshússal. A szárított fűszerek helyett friss fűszereket is használhatunk.