A medvehagyma azon túl, hogy igen egészséges, jól illik különféle ételekhez. Ezúttal zöldborsó-krémlevesbe került. Tálaláshoz a húsvéti sonkát is felhasználhatjuk.
Hozzávalók
25-30 dkg fagyasztott
zöldborsó
2 közepes
burgonya
1 közepes
hagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 csokor
medvehagyma
10-15 dkg
főtt sonka
8 dkg vaj
2 csapott
evőkanál liszt
1 evőkanál
olívaolaj
1
teáskanál cukor
só
frissen
őrölt bors
A megtisztított hagymát, a fokhagymát és a burgonyát
kockákra, a medvehagymát vékony csíkokra vágjuk. A vaj felét az olívaolajjal
közepes lángon felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, kb. 1-2
evőkanálnyi medvehagymát, és üvegesre sütjük. Hozzákeverjük a zöldborsóst, a
burgonyát, néhány percig pároljuk, meghintjük cukorral, sózzuk, borsozzuk és
felöntjük kb. 1,5-2 liter
vízzel. Közepes lángon, félig lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem
puhulnak. Ekkor simára turmixoljuk a levest. A főtt sonkát kisebb kockákra
vágjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz, a többit a levesbe szórjuk. A
sűrítéshez medvehagymás rántást készítünk. A maradék vajat közepes lángon
felhevítjük, 3-4 evőkanál vágott medvehagymát megfonnyasztunk rajta, majd
megszórjuk liszttel, kissé pirítjuk, majd felöntjük hideg vízzel és besűrítjük
vele a levest. Melegen, sonkakockákkal, és a maradék csíkokra vágott
medvehagymával tálaljuk.
Tipp: a leveshez adhatunk egy keveset a húsvéti sonka
főzőlevéből is. Tálalhatjuk továbbá főtt tojással, grissinivel, pirított
zsemlekockákkal, pirítóssal.