2013. március 30.

Mákkal szórt csavart kalács


Jól bevált tésztareceptből sokféle péksüteményt készítettem már. Ezúttal húsvétra is könnyen elkészíthető mákkal szórt csavart kalács sült ki belőle. A recept a Kifőztük legfrissebb számában jelent meg.


Hozzávalók 6 db kalácshoz

30 dkg liszt és amennyit még felvesz a dagasztásnál
2 dkg élesztő
1 teáskanál sütőpor
1 dl langyos tej
1 dl joghurt
0,7 dl étolaj
2 evőkanál cukor
2 kávéskanál só
1 nagyobb tojás
1 evőkanál darálatlan mák


A langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és jól elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk. A tojást felverjük, keveset félreteszünk a tészta kenéséhez, a többit a liszthez adjuk és bedagasztjuk a tésztát. (Szükség esetén adjunk hozzá lisztet.) Egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk és 35 cm hosszú csíkokat sodrunk belőle. Félbehajtjuk, megcsavarjuk a csíkokat, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 20 percig kelesztjük. A maradék felvert tojással megkenjük a tésztát, megszórjuk darálatlan mákkal és 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails