Egy újabb tipp a húsvéti kalácskészítésre. A tészta ugyan az, mint a mákkal szórt csavart kalácsnál. Ezúttal a tésztát úgy formázzuk mint a császárzsemlét. A pirított szezámmag igen jól illik ehhez a kalácshoz.
Hozzávalók 6 db kalácshoz:
30 dkg
liszt és amennyit még felvesz a dagasztásnál
2 dkg
élesztő
1
teáskanál sütőpor
1 dl langyos tej
1 dl joghurt
0,7 dl étolaj
2 evőkanál
cukor
2
kávéskanál só
1 nagyobb
tojás
1 evőkanál pirított szezámmag
A langyos tejhez keverünk 1 teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk
az élesztőt. A liszthez adjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport és jól
elkeverjük. Az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a
liszthez adjuk. A tojást felverjük, keveset félreteszünk a tészta kenéséhez, a többit
a liszthez adjuk és bedagasztjuk a tésztát. (Szükség esetén adjunk hozzá
lisztet.) Egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen
átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk és kb. 30 cm hosszú csíkokat sodrunk belőlük. A tésztacsíkokra egyenként kötünk egy csomót úgy hogy maradjon egy kisebb lyuk. A felülre eső tésztavéget alulról, az alulra eső tésztavéget felülről átdugjuk a lyukon, a majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kalácskákat, és 20 percig
kelesztjük. A maradék felvert tojással megkenjük a tésztát, megszórjuk pirított szezámmaggal, és 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése