Hozzávalók: Két adaghoz 2-3 db abált (főtt) nyelv, a vinaigrette-hez4 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál magos dijoni mustár, 2 evőkanál víz, 1-2 db szárított vagy friss csípős paprika (pfefferóni) szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
2010. május 31.
Balzsamecetes-mustáros nyelvsaláta
Hozzávalók: Két adaghoz 2-3 db abált (főtt) nyelv, a vinaigrette-hez4 evőkanál balzsamecet, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál magos dijoni mustár, 2 evőkanál víz, 1-2 db szárított vagy friss csípős paprika (pfefferóni) szeletelve, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors.
Abált (kövesztett) disznónyelv
Hozzávalók: 4 db disznónyelv, 2 babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 teáskanál szemes fekete bors vagy borskeverék, só, őrölt pirospaprika, 4-6 gerezd fokhagyma zúzva.
Citromos spárgakrémleves
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 3 db közepes burgonya, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1-1,5 evőkanál liszt, 1 kisebb citrom leve, fél citrom egyben hagyott héja, só, frissen reszelt szerecsendió, kevés bors, 1 dl tejföl.
2010. május 26.
Túrófelfújt (darás túrószelet)
Hozzávalók: 24 cm átmérőjű formához 25 dkg zsíros tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 csomag vaníliás cukor, 16 dkg kristálycukor, 5 evőkanál búzadara, 4 tojás (mivel volt két friss felesleges tojásfehérjém ezért csak 3 nagy tojásból és 2 tojás fehérjéből készítettem most), fél citrom reszelt héja, 2 dkg vaj és morzsa a forma kikenéséhez.
Spárgás párna
Guacamole
2010. május 15.
Mustáros-petrezselymes fejes saláta
Elkészítés: A salátát alaposan megmossuk, negyedebe vágjuk és lecsöpögtetjük. A petrezselymet nagyobb darabokra vágjuk. A dresszing hozzávalóit összekeverjük. Közvetlenül fogyasztás előtt forgassuk a saláta negyedeket a dresszingbe és szórjuk meg a petrezselyemmel.
Meggyes kevert pite
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk az olajat, a tejet. A liszteket a sütőporral összekeverjük és a tojásos masszába forgatjuk, simára kikeverjük. Egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe öntjük. A magozott meggyet lecsöpögtetjük, a tésztára szórjuk. 190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült a tészta). Langyosan már szeletelhetjük. Porcukorral megszórva kínálhatjuk.
2010. május 14.
Kifőztük! 3. szám!
A Kifőztük 3. számba a képen látható legényfogó levest és vörösboros marhahúst főztem ki:)...részletes recept az újságban...
2010. május 13.
Ribizlis trifle
Spárgasaláta hollandi mártással
Hozzávalók: Két adaghoz 50 dkg eltördelt fej felőli spárgasíp, 1 dl hollandi mártás, 10 dkg szalonna, 2 db főtt tojás.
2010. május 12.
Spárgás quiche (spárgás pite vagy torta)
Hollandi mártás
Spárga hollandi mártással. Klasszikus párosítás. Ezidáig nem készítettem, de most már tudom, hogy miért kap annyi dicséretet. Nagyon elnyerte a tetszésemet! Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a spárga sem tartozott a legkedveltebb zöldségeim közé. Tavaly ugyan készítettem néhány ételt spárgából, de nem hagytak olyan mély nyomot. Talán az is lehet az oka, hogy nem a legjobb minőségű spárgát vásároltam és számomra nem a legtetszetősebb módon készítettem el. Szerencsére idén igen finom spárgát kaptam és a belőle elkészített többféle étel is nagyon ízlett. Elsőként párolt spárgát készítettem hollandi mártással, de most csak a mártásra térnék ki. A hollandi mártás tojássárgájából, vajból készült savanykás főzött mártás, amely ebben a formában is igen finom, de különböző módon ízesítve, több mártás alapjául is szolgálhat. (Megmozgatta a fantáziámat és továbbgondolásra késztetett. A hollandi mártásalapból készült mártásokra később majd kitérek, néhány változatot is felsorakoztatva :)
A hollandi mártást a következő módon készítettem:
Elkészítés: A fehérborecetet a borskeverékkel, a babérlevéllel és a megtisztított hagymával egy kis edényben addig forraljuk, amíg az ecet a felére csökken (kb. 2-3 evőkanálnyira). Az ecetet leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A vajat apró kockákra vágjuk. Az ecetet a három tojássárgájával egy olyan tálkába tesszük, amit vízgőz felett tudunk használni. Egy kisebb fazékban, amelyre ráfér a tálka, vizet melegítünk és vízgőz felett a leszűrt borecetből és a tojások sárgájából, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk úgy, hogy közben fokozatosa adagoljuk hozzá a vajdarabkákat. Amikor a vaj elolvadt és elég sűrű a krém, levesszük a vízgőzről a tálkát és tovább kevergetjük a mártást, majd sóval, borssal ízesítjük. (Vannak olyan hollandi mártás receptek, amely a főzés közben tejszín hozzáadását , valamint a megfőtt mártást frissen facsart ciromlével történő ízesítését javasolja. Akinek ez a változat tetszik, így is elkészítheti. A tejszíntől kicsit hígabb lesz, de így is kellően sűrű marad. Citromot azért nem tettem a mártáshoz, mert a fehérborecettől kellően savanykásnak találtam.)
2010. május 7.
Sült padlizsános újburgonya saláta melegen
2010. május 5.
Csokis kekszes kocka
2010. május 4.
Mézes, diós parfé tálka
Hozzávalók: Négy adaghoz 2-2,5 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 2 evőkanál méz, 4 evőkanál őrölt, vagy durvára vágott dió. A tálaláshoz méz és pörkölt dió ízlés szerint.
(A parfé nem fagy túl keménnyé, ezért könnyen ki lehet szedni kanállal is.)
Padlizsános párna
Hozzávalók: Két nagyobb (kb.: 13X20 cm-es) párnához 12 dkg leveles tészta, 1 db közepes zsenge padlizsán, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 db koktélparadicsom, 8 szelet mozzarella sajt, 8 dkg sonka (vagy2-2 szelet bacon szalonna), 2 evőkanál tejföl, só, 3-4 evőkanál olívaolaj.