Hozzávalók
50 dkg borjúhús
10 vékony
szelet füstölt szalonna
só
frissen
őrölt bors
a spenótos töltelékhez:
25 dkg
spenót
2 gerezd
zúzott fokhagyma
1-2
evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
6-8 dkg
házi füstölt sonka
2 teáskanál
dijoni mustár
a zöldségkörethez:
8 szem
közepes burgonya
4-5
közepes hagyma
2-3
közepes sárgarépa
5 dkg vaj
2 evőkanál
olívaolaj
1,5-2 dl száraz fehérbor
tálaláshoz:
apróra
vágott petrezselymzöld
kötözéshez:
cérna
A spenótot forró sós vízbe 2-3 percig főzzük, majd
kivesszük, lecsöpögtetjük, hagyjuk langyosra hűlni, kinyomkodjuk a levét és
felaprítjuk. A sonkát apró kockákra vágjuk, és a spenóthoz adjuk a
petrezselyemzölddel, a dijoni mustárral, a zúzott fokhagymával együtt. Alaposan
elkeverjük, és enyhén sózzuk, borsozzuk. A borjúhúst felvágjuk úgy, hogy kb. 15
x 30 cm-es téglalapot kapjunk, majd vékonyra klopfoljuk, és sózzuk, borsozzuk.
Rákenjük a spenótos tölteléket, és szorosan feltekerjük. A szalonnaszeleteket
egymásra fektetjük úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráhelyezzük a
borjútekercset, a szalonnába göngyöljük, és több helyen szorosan megkötjük. A
zöldségeket megtisztítjuk, és tetszés szerinti nagyobb darabokra vágjuk. A vaj
felét az olívaolajjal felmelegítjük egy nagyobb serpenyőben, beledobjuk a zöldségeket,
kissé megpirítjuk őket, majd egy sütőedénybe áttesszük. A serpenyőben enyhén
megpirítjuk a borjútekercs minden oldalát, majd a zöldségek tetejére helyezzük.
A serpenyőben maradt szaftra locsoljuk a bor felét, folytonosan keverve fél
percig forraljuk, majd a húsra öntjük. 170 fokra melegített sütőbe toljuk, és
30 percig sütjük. Lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon, majd további 45-55 percig
sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy megsült-e a hús és a zöldségek. Miután
elkészült, kivesszük a szaftból a húst, a zöldségeket, és melegen tartjuk. A szaftot egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a
maradék vajat, a bort, ízlés szerint fűszerezzük és beforraljuk. A
borjútekercset vékonyan fölszeleteljük, a zöldségekkel együtt tálra rendezzük
és a szafttal meglocsolva, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva
tálaljuk.
Tipp: a húst úgy is előkészíthetjük, hogy vékony szeleteket
vágunk belőle, klopfoljuk, és egymásra fektetjük, hogy kissé fedjék egymás. Az
így kapott téglalapra kenjük a spenótos tölteléket, a továbbiakban a fent leírtak szerint járunk el.
A recept a Kifőztük 2013. évi júniusi számában jelent meg.