Kedvelem az egyszerű tésztákat. Meleg nyári napokon - amikor csak igazán rövid időt tudunk kályha mellett elviselni - szívesen főzöm ezeket a villámgyorsan elkészíthető tésztákat. Amíg a tészta fő, a rávaló is elkészül. Bevallom nálam ritkábban kerül terítékre a sokak által kedvelt paradicsomos-húsos változat, szívesebben kísérletezek számomra új ízekkel. Így került sor az olajbogyós-diós krémmel készült spagettire is. Elnyerte tetszésemet. A krém nem csak tésztához, de kenyérre kenve is igen finom. (A krém ötlete a "Tészták" című könyvből való.)
Hozzávalók 2 adaghoz:
25 dkg spagetti
a krémhez:
1 szelet kenyér héj nélkül
1,5 dl tej
15 dkg pörkölt dió
10 dkg magozott fekete olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
0,5 dl olívaolaj
só
frissen őrölt bors
a tálaláshoz:
aprított petrezselyem
A spagettit forró sós vízben haraphatóra - azaz al dente - főzzük. A kenyeret a tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. A krémhez a pirított diót, az olívabogyót, a fokhagyma gerezdeket, a kenyeret, a tejszínt, az olívaolajat turmixoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kifőtt, melegen tartott spagettit tányérra halmozzuk, hozzáadjuk a krémet és aprított petrezselyemzölddel megszórjuk. Máris fogyaszthatjuk. Kb. 15-20 perc alatt elkészül.
Tipp: 1.) A krém crostini készítéshez is felhasználható.
2.) Ha hígabb krémet szeretnénk készíteni, növeljük a tejszín mennyiségét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése