A kenyérsaláta az olaszok (toszkánok) remek találmánya a már kissé szikkadt kenyér hasznosítására. Ezúttal egy egyszerű paradicsomos-spárgás változatot készítettem.Természetesen a hozzávalókat tetszés szerint variálhatjuk, adhatunk hozzá olívabogyót, salátaleveleket, hagymát, paprikát, szardellát. Kinek mi tetszik. Bármilyen szikkadt kenyeret használhatunk, de azt javaslom, hogy lehetőség szerint kovászos (tömörebb) kenyérből készítsük a salátát. Aki rusztikusabb hatást szeretne elérni, ne vágja, hanem kisebb darabokra tépdesse a kenyeret. A következők szerint készítettem:
Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg szikkadt (lehetőleg kovászos) kenyér
4-6 db paradicsom
20 dkg csúcs felőli előfőzött spárgasíp
1 nagy csokor petrezselyemzöld
10 dkg füstölt szalonna
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál balzsamecet
3-4 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A kenyeret másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd kisebb darabokra tépkedjük, és sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. A szalonnát felcsíkozzuk és a kenyér közé szórjuk, majd az egészet meglocsoljuk olívaolajjal. 180 fokra melegített sütőbe tesszük és megpirítjuk a kenyeret. A paradicsomot félbevágjuk, kivágjuk a csumáját és felkockázzuk. Nagyobb salátástálba tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal. Meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal. Hozzákeverjük a 3-4 cm nagyságúra vágott főtt spárgát. 10 percig állni hagyjuk, ekkor már kellő levet ereszt a paradicsom. A petrezselyemzöldet felaprítjuk, a kenyérrel és a szalonnával együtt a salátához keverjük.
A saláta azonnal fogyasztható, én is így szeretem, amikor még a kenyér kicsit langyos és ropogós, de már kezdi átjárni a saláta leve.
Van aki a behűtött változatra esküszik, ekkor a salátalé már jól átjárja a kenyeret. Mindenki ízlése szerint készítse.
Akinek van otthon szikkadt kenyere - kenyérmorzsa készítése helyett - próbálja ki ezt a remek salátát. Előételnek, meleg nyári estéken akár vacsoraként is készíthető.
Mennyire gyönyörűséges fogás! S képzelem, milyen csodálatos ízei voltak!
VálaszTörlésKöszönöm Viki! Hmmm, nagyon finom volt.Ha kedven van hozzá, próbáld ki! Bazsalikomot is lehet hozzáadni, bár nekem nem hiányzott:)
VálaszTörlésA kenyérsaláta nagyon menő nálunk. Bármikor bejön. Jó kis szelektív vacsora. :-)
VálaszTörlésMost már nálam is menő;)kedvenc lett!
VálaszTörlés