2012. szeptember 30.

Marinált erdei gomba



A júniusi esőzéseket követően igen bőséges volt a gombatermés felénk. Akkor készült ez a remek marinált erdei gomba, amely a Kifőztük júliusi számában jelent meg. Az őszi esőzést követően ismét számíthatunk gombatermésre, ezért aki szeretné kipróbálni a marinált erdei gombát, most megteheti:) Változatosan fogyaszthatjuk, kínálhatjuk előételként, húsokhoz, pirítóshoz, kinek hogy tetszik.


Hozzávalók

80 dkg erdei gomba (tetszés szerint vegyesen galambgomba, őzlábgomba, rókagomba, vargánya stb.)
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors

az ecetes-fűszeres léhez:

1 dl fehérborecet
0,5 dl száraz fehérbor
1 teáskanál egész fekete bors
2-3 dl víz
2-3 teáskanál só
2 teáskanál cukor

1 db citrom
1 fej fokhagyma
1 kis csokor kapor
4-5 szál friss kakukkfű
2 db piros csípős paprika (elhagyható)
2-3 evőkanál olívaolaj


A gombákat megtisztítjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk, a közepes méretűeket hosszában, szárastól félbevágjuk, a nagyobbak szárát levágjuk, és a gombafejeket daraboljuk. Alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük őket. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverünk 3 gerezd zúzott fokhagymát. Sütőtálba öntjük, és 20-25 percig sütjük.  Az ecetes-fűszeres lé hozzávalóit összekeverjük és felmelegítjük A sült gombákat a karikára vágott citrommal, a kaporral, a kakukkfűvel, paprikával üvegekbe rétegezzük, felöntjük lével és annyi olívaolajjal, hogy elfedje a levet. Lezárjuk és miután kihűlt, hűtőben tároljuk.

Hűvös helyen 1 hónapig eltartható, felbontás után hűtőben tároljuk és 1 héten belül fogyasszuk el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails