A júniusi esőzéseket követően igen bőséges volt a gombatermés felénk. Akkor készült ez a remek marinált erdei gomba, amely a Kifőztük júliusi számában jelent meg. Az őszi esőzést követően ismét számíthatunk gombatermésre, ezért aki szeretné kipróbálni a marinált erdei gombát, most megteheti:) Változatosan fogyaszthatjuk, kínálhatjuk előételként, húsokhoz, pirítóshoz, kinek hogy tetszik.
Hozzávalók
80 dkg
erdei gomba (tetszés szerint vegyesen galambgomba, őzlábgomba, rókagomba,
vargánya stb.)
3 gerezd
fokhagyma
2 evőkanál
olívaolaj
só
frissen
őrölt bors
az ecetes-fűszeres léhez:
1 dl fehérborecet
0,5 dl száraz fehérbor
1
teáskanál egész fekete bors
2-3 dl víz
2-3
teáskanál só
2
teáskanál cukor
1 db
citrom
1 fej
fokhagyma
1 kis
csokor kapor
4-5 szál
friss kakukkfű
2 db piros
csípős paprika (elhagyható)
2-3
evőkanál olívaolaj
A gombákat megtisztítjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk, a
közepes méretűeket hosszában, szárastól félbevágjuk, a nagyobbak szárát
levágjuk, és a gombafejeket daraboljuk. Alaposan megmossuk és lecsöpögtetjük
őket. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és hozzákeverünk
3 gerezd zúzott fokhagymát. Sütőtálba öntjük, és 20-25 percig sütjük. Az ecetes-fűszeres lé hozzávalóit
összekeverjük és felmelegítjük A sült gombákat a karikára vágott citrommal, a
kaporral, a kakukkfűvel, paprikával üvegekbe rétegezzük, felöntjük lével és
annyi olívaolajjal, hogy elfedje a levet. Lezárjuk és miután kihűlt, hűtőben
tároljuk.
Hűvös helyen 1 hónapig eltartható, felbontás után hűtőben tároljuk és 1 héten belül fogyasszuk el.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése