Hozzávalók
30 dkg
árpagyöngy
1 evőkanál
szárított vargánya
15 dkg
erdei gomba (fagyasztott is használható)
2 szál
sárgarépa
2-3 gerezd
fokhagyma
1 kis
csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál
olívaolaj
5 dkg vaj
5 dkg
parmezán sajt
Az árpát legalább 2 óra beáztatjuk, majd
leszűrjük. A szárított vargányát forró vízzel leöntjük, 15 percig állni hagyjuk, majd
kinyomkodjuk. A levét átszűrjük apró lyukú szűrőn, később felhasználjuk az
ételhez. A megmosott, megtisztított gombát és sárgarépát felszeleteljük. Az
olívaolajat és a vajat felmelegítjük, hozzáadjuk a sárgarépát, a zúzott
fokhagymát, néhányat keverünk rajta és hozzáöntjük az árpagyöngyöt. 2-3 percig
kevergetve pároljuk, beleszórjuk a gombákat, felöntjük a vargánya levével és
sózzuk, borsozzuk. Folyamatos kavargatás mellett főzzük 1-2 percig, majd
hozzáadunk 1 merőkanálnyi az alapléből, amelybe előzőleg beleöntöttük a bort.
Közepes lángon, kavargatva addig főzzük, amíg az árpagyöngy a levet teljesen be
nem szívja. Ekkor hozzáadunk egy újabb merőkanálnyit, majd kevergetve főzzük,
amíg az árpa ismét be nem szívja azt . Ezt kb. 20 percig folytassuk, amíg az
összes levet hozzá nem adtuk az ételhez, és az krémesre, enyhén kemény,
harapható állagúra nem fő. (Előfordulhat, hogy nem lesz szükség az össze lére,
de lehet, hogy a megadottnál több kell majd hozzá, ekkor vízzel pótolhatjuk.) A
tűzről levéve keverjük hozzá a parmezánt és az apróra vágott petrezselymet.
Melegen, azonnal tálaljuk.
A recept a Kifőztük 2014. évi februári számában is megjelent.
A recept a Kifőztük 2014. évi februári számában is megjelent.
Nagyon guszta! Máris megéheztem erre... :o)
VálaszTörlésKöszi! Érdemes kipróbálni az árpát. Köretnek, főételnek egyaránt jó!
VálaszTörlés