2014. március 14.

Pacal zöldséges mártásban burgonyagombóccal


 Hozzávalók

80 dkg fagyasztott, csíkozott pacal
1 nagy szál sárgarépa
1 szál zöldséggyökér
1 közepes hagyma
1 fej fokhagyma
2 babérlevél
10 db szemes bors

a zöldséges mártáshoz:

3 szál közepes sárgarépa
1 közepes zellergumó
6 dkg vaj
2 csapott evőkanál liszt
1 dl fehérbor
1 evőkanál mustár
1-2 dl tejszín
1 teáskanál őrölt pirospaprika
frissen őrölt bors


a burgonyagombóchoz:

3-4 közepes burgonya
2-4 evőkanálnyi főzőlé
Kb. 30-40 dkg liszt (amennyit felvesz a burgonya)

tálaláshoz:
apróra vágott petrezselyemzöld

őrölt pirospaprika



A pacalt a zöldségekkel, a hagymákkal, a babérlevéllel, borssal, sóval kb. 2 liter vízben feltesszük főni. Félig lefedve, közepes lángon puhára főzzük kb. 2 - 2 és fél óra alatt. A mártáshoz a megtisztított sárgarépát, zellert vékony csíkokra vágjuk, és az olvasztott vajon enyhén megdinszteljük, ráhintjük a lisztet, felöntjük fehérborral és kb. 1,5-2 dl vízzel. Hozzáadjuk a főtt pacalt, a mustárt és annyit öntünk hozzá a pacal főzőlevéből, amennyi ellepi. Megszórjuk pirospaprikával, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb.10 perc). Végül hozzáadjuk a tejszínt, és néhány perc alatt összefőzzük. A burgonyagombóchoz a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A megfőtt, leszűrt, langyosra hűlt burgonyát összetörjük, 2-4 evőkanálnyi főzőlével elkeverjük, sózzuk, hozzáadunk annyi lisztet, amennyit felvesz. A jól gyúrható tésztából két ujjnyi vastagságú rudat sodrunk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. Forró sós vízben kifőzzük.  A pacal zöldséges mártásába beletesszük a gombócokat, őrölt pirospaprikával és apróra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Tipp: a pacalt az étel elkészítése előtti este is megfőzhetjük.

A recept  a Kifőztük 2014. évi februári számában is megjelent.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails