A pizza rustica jellegzetes olasz, házias étel, amely - ellentétben a hagyományos pizzával - vajas tésztából készül, és ricottás töltelék gazdagítja. Langyosan, hidegen is kínálható, adhatunk mellé salátát is.
A recept a Kifőztük 2013. évi szeptemberi számában is megjelent.
Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához
a tésztához:
25 dkg
liszt
10 dkg vaj
1
kávéskanál sütőpor
1
kávéskanál só
1
kávéskanál cukor
1 tojás
sárgája
60 ml
tejszín
a töltelékhez:
50 dkg
ricotta sajt
10 dkg
mozzarella sajt tépkedve
5 dkg
tetszés szerinti reszelt sajt
10 dkg prosciutto
sonka vagy más sonka tépkedve
2 tojás
1 kis
csokor petrezselyemzöld
só
frissen
őrölt bors
a tészta kenéséhez:
felvert
tojás
A liszthez keverjük a sütőport, a sót, a cukrot és
elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és összegyúrjuk
vele a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 15-20 percre hűtőbe tesszük. A töltelékhez
a ricottát elkeverjük a tojásokkal, a reszelt sajttal, a mozzarellával, a
sonkával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint sózzuk,
borsozzuk. A tészta háromnegyed részét két fólia lap között akkorára nyújtjuk,
hogy kibélelhessük vele a formát úgy, hogy kb. 3-4 cm-es pereme legyen.
Ráöntjük a sajtos tölteléket és elsimítjuk a tetejét. Kinyújtjuk a maradék
tésztát és befedjük vele a tölteléket. A túlnyúló tésztaszéleket a pizza
tetejére hajtjuk és átkenjük felvert tojással. 200 fokra melegített sütőben 20
percig sütjük, majd 180 fokon fojtatjuk a sütést további 20-25 percig, amíg el
nem készül a pizza rustica. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Salátával
kínáljuk.
Istenem, de gyönyörű... S a mi szájízünk szerint való :-)))
VálaszTörlésIstenem, de gyönyörű... S a mi szájízünk szerint való :-)))
VálaszTörlésKöszi Viki! Próbáld ki! Finom és laktató!
Törlés