2014. március 23.

Pizza rustica


A pizza rustica jellegzetes olasz, házias étel, amely  - ellentétben a hagyományos pizzával - vajas tésztából készül, és ricottás töltelék gazdagítja. Langyosan, hidegen is kínálható, adhatunk mellé salátát is.

A recept  a Kifőztük 2013. évi szeptemberi számában is megjelent.



Hozzávalók 22 cm átmérőjű formához

a tésztához:

25 dkg liszt
10 dkg vaj
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 tojás sárgája
60 ml tejszín

a töltelékhez:

50 dkg ricotta sajt
10 dkg mozzarella sajt tépkedve
5 dkg tetszés szerinti reszelt sajt
10 dkg prosciutto sonka vagy más sonka tépkedve
2 tojás
1 kis csokor petrezselyemzöld
frissen őrölt bors

a tészta kenéséhez:
felvert tojás 



A liszthez keverjük a sütőport, a sót, a cukrot és elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel és összegyúrjuk vele a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és 15-20 percre hűtőbe tesszük. A töltelékhez a ricottát elkeverjük a tojásokkal, a reszelt sajttal, a mozzarellával, a sonkával és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tészta háromnegyed részét két fólia lap között akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessük vele a formát úgy, hogy kb. 3-4 cm-es pereme legyen. Ráöntjük a sajtos tölteléket és elsimítjuk a tetejét. Kinyújtjuk a maradék tésztát és befedjük vele a tölteléket. A túlnyúló tésztaszéleket a pizza tetejére hajtjuk és átkenjük felvert tojással. 200 fokra melegített sütőben 20 percig sütjük, majd 180 fokon fojtatjuk a sütést további 20-25 percig, amíg el nem készül a pizza rustica. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható. Salátával kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Istenem, de gyönyörű... S a mi szájízünk szerint való :-)))

    VálaszTörlés
  2. Istenem, de gyönyörű... S a mi szájízünk szerint való :-)))

    VálaszTörlés