Hozzávalók
80 dkg
fagyasztott, csíkozott pacal
1 nagy
szál sárgarépa
1 szál
zöldséggyökér
1 közepes
hagyma
1 fej
fokhagyma
2
babérlevél
10 db
szemes bors
só
a zöldséges mártáshoz:
3 szál
közepes sárgarépa
1 közepes
zellergumó
6 dkg vaj
2 csapott
evőkanál liszt
1 evőkanál
mustár
1-2 dl tejszín
1
teáskanál őrölt pirospaprika
só
frissen
őrölt bors
a burgonyagombóchoz:
3-4
közepes burgonya
2-4
evőkanálnyi főzőlé
Kb. 30-40
dkg liszt (amennyit felvesz a burgonya)
só
tálaláshoz:
apróra
vágott petrezselyemzöld
őrölt
pirospaprika
A pacalt a zöldségekkel, a hagymákkal, a babérlevéllel,
borssal, sóval kb. 2 liter
vízben feltesszük főni. Félig lefedve, közepes lángon puhára főzzük kb. 2 - 2
és fél óra alatt. A mártáshoz a megtisztított sárgarépát, zellert vékony
csíkokra vágjuk, és az olvasztott vajon enyhén megdinszteljük, ráhintjük a
lisztet, felöntjük fehérborral és kb. 1,5-2 dl vízzel. Hozzáadjuk a főtt pacalt, a
mustárt és annyit öntünk hozzá a pacal főzőlevéből, amennyi ellepi. Megszórjuk
pirospaprikával, és közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem
puhulnak (kb.10 perc). Végül hozzáadjuk a tejszínt, és néhány perc alatt
összefőzzük. A burgonyagombóchoz a megtisztított burgonyát kockára vágjuk, és
sós vízben puhára főzzük. A megfőtt, leszűrt, langyosra hűlt burgonyát
összetörjük, 2-4 evőkanálnyi főzőlével elkeverjük, sózzuk, hozzáadunk annyi
lisztet, amennyit felvesz. A jól gyúrható tésztából két ujjnyi vastagságú rudat
sodrunk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. Forró sós
vízben kifőzzük. A pacal zöldséges
mártásába beletesszük a gombócokat, őrölt pirospaprikával és apróra vágott
petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Tipp: a pacalt az étel elkészítése előtti este is megfőzhetjük.
A recept a Kifőztük 2014. évi februári számában is megjelent.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése