2014. március 10.

Töltött batyuk


A töltött batyuk tésztája a vajas, ropogós flantésztából készül. A tölteléket tetszésünk, ízlésünk szerint választhatjuk. Kínálhatjuk előételként, sör- és borkorcsolyaként, csomagolhatjuk reggelire, uzsonnára.


Hozzávalók 20-22 batyuhoz

a flantésztához:

25 dkg liszt
12,5 dkg puha vaj
1 tojás
1 teáskanál só
40 ml hideg víz

a töltelékhez:

40-50 dkg tetszés szerinti töltelék, pl: sonkás-tojásos, 
medvehagymás-túrós, gombás-húsos, sült húsos-mustáros, spenótos, zöldséges stb.

a tészta kenéséhez:

1 kisebb tojás


A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott vajat, a tojást és ujjaink között elmorzsoljuk a hozzávalókat. A morzsalékos tésztához adagoljuk a vizet, és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll és szép sima nem lesz. Fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük. A tésztát lisztezett felületen 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 10 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. Egy evőkanálnyi tölteléket a korongok közepére halmozunk, a tésztaszéleket megkenjük felvert tojással, egymásra hajtjuk és összecsippentjük. 20 percig hideg helyen pihentetjük, átkenjük felvert tojással, majd 180 fokra melegített sütőben aranysárgára sütjük. Melegen kínáljuk.

Tipp: a flantésztát előre is elkészíthetjük, hűtőben egy hétig, fagyasztóban 3 hónapig is eláll.

A recept a Kifőztük 2013. évi áprilisi számában is megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése