2014. október 21.

Fehérboros borjúpofa tormamártással, zöldségekkel


Hozzávalók

50-60 dkg borjúpofa
4 szál zsenge sárgarépa
4 szál zsenge petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó
30-40 dkg újburgonya
4 gerezd fokhagyma
1,5 l húsleves
2-3 dl fehérbor
frissen őrölt bors
5+3 dkg vaj

a tormamártáshoz:

5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
1 kis üveg ecetes torma vagy friss reszelt torma (kb.17 dkg)
2-3 dl a borjúpofa főzőlevéből
1-1,5 dl tej
cukor
tejföl


A zöldséggyökereket, a fokhagymát megtisztítjuk, az újburgonyát csak megmossuk, nem hámozzuk. Felolvasztunk 5 dkg vajat,  a borjúpofát sózzuk, borsozzuk és valamennyi oldalát 2-3 percig sütjük. Kivesszük a húst, és a visszamaradt vajon néhány percig pirítjuk a zöldségeket, majd félretesszük. A húst visszahelyezzük az edénybe, hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük húslevessel és közepes lángon, lefedve 30-40 percig főzzük. Hozzáadjuk a pirított zöldségeket, a fehérbort és lefedve 170 fokra melegített sütőben kb . 90 percig sütjük,  amíg a hús meg nem puhul. A zöldségeket kivesszük, lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk. A húst 15 perc pihentetés után kivesszük, és ugyancsak melegen tartjuk. A tormamártáshoz felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, hozzáadjuk a tormát és felöntjük a főzőlével. Alaposan elkeverjük, ízlés szerint adunk hozzá cukrot és megsózzuk, majd felöntjük tejjel, és közepes lángon beforraljuk. Kevés tejföllel krémesítjük. A zöldségeket a maradék 5 dkg vajon megpirítjuk, a borjúpofát felszeleteljük. A húst, a zöldségeket tálra rendezzük és meleg tormamártással tálaljuk


A recept a Kifőztükben is megjelent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails