Hozzávalók
50-60 dkg
borjúpofa
4 szál
zsenge sárgarépa
4 szál
zsenge petrezselyemgyökér
1 kisebb
zellergumó
30-40 dkg
újburgonya
4 gerezd
fokhagyma
2-3 dl fehérbor
só
frissen
őrölt bors
5+3 dkg
vaj
a tormamártáshoz:
5 dkg vaj
2 evőkanál
liszt
1 kis üveg
ecetes torma vagy friss reszelt torma (kb.17 dkg)
2-3 dl a borjúpofa főzőlevéből
1-1,5 dl tej
só
cukor
tejföl
A zöldséggyökereket, a fokhagymát megtisztítjuk, az
újburgonyát csak megmossuk, nem hámozzuk. Felolvasztunk 5 dkg vajat, a borjúpofát sózzuk, borsozzuk és valamennyi
oldalát 2-3 percig sütjük. Kivesszük a húst, és a visszamaradt vajon néhány
percig pirítjuk a zöldségeket, majd félretesszük. A húst visszahelyezzük az
edénybe, hozzáadjuk a fokhagymát, felöntjük húslevessel és közepes lángon,
lefedve 30-40 percig főzzük. Hozzáadjuk a pirított zöldségeket, a fehérbort és
lefedve 170 fokra melegített sütőben kb . 90 percig sütjük, amíg a hús meg nem puhul. A zöldségeket
kivesszük, lecsöpögtetjük, és melegen tartjuk. A húst 15 perc pihentetés után
kivesszük, és ugyancsak melegen tartjuk. A tormamártáshoz felolvasztjuk a
vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, hozzáadjuk a tormát és felöntjük a
főzőlével. Alaposan elkeverjük, ízlés szerint adunk hozzá cukrot és megsózzuk,
majd felöntjük tejjel, és közepes lángon beforraljuk. Kevés tejföllel
krémesítjük. A zöldségeket a maradék 5 dkg vajon megpirítjuk, a borjúpofát
felszeleteljük. A húst, a zöldségeket tálra rendezzük és meleg tormamártással tálaljuk
A recept a Kifőztükben is megjelent.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése