Ezt a kelet-törökországi
rizspiláfot a hozzáadott karamellizált hagyma teszi különlegessé. A
csicseriborsótól és a lencsétől igen tápláló. Előételként hidegen és melegen is
kínálják. Ha hidegen kerül az asztalra, joghurtot is adnak hozzá.
A recept a Kifőztök 2013. évi februári számában jelent meg.
Hozzávalók:
10 dkg csicseriborsó
10 dkg
lencse
20 dkg
hosszú szemű rizs
2 közepes
hagyma
2
paradicsom vagy 1dl darabos paradicsom konzerv
1 kis
csokor petrezselyemzöld
4 evőkanál
olívaolaj
0,5 l húsleves
1 evőkanál
citromlé
2 evőkanál
cukor
1,5
teáskanál őrölt kömény
1
teáskanál őrölt pirospaprika
só
frissen
őrölt bors
A csicseriborsót hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. A
következő nap új vízzel önjük fel és kevés sóval, lassú tűzön puhára főzzük. A
lencsét is felöntjük vízzel és lassú tűzön ugyancsak puhára főzzük. A rizst
beáztatjuk fél órára, majd leszűrjük. A hagymát és a petrezselyemzöldet
felszeleteljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagyobb
serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a
cukrot. Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hagyma
megpuhul. Hozzáadjuk a citromlevet, és kevergetve addig főzzük, amíg a hagyma
megbarnul. Hozzákeverjük a rizst, a paradicsomot, a lencsét, a csicseriborsót,
az őrölt köményt és a pirospaprikát. Felöntjük húslevessel, lefedve kis lángon
addig főzzük, amíg a rizs felszívja a levet. Hozzákeverjük a petrezselyemzöldet,
és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése