A hájas leveles tészta készítése nem nagy ördöngösség. Aki tudott hájat szerezni, fogjon bátran hozzá. A tésztát változatosan felhasználhatjuk. Akár le is fagyaszthatjuk. Elsőként a hájas tésztából készített egyik legklasszikusabb téli házi süteményt, a krémes lepényt, vagy ismertebb nevén a házi krémest hozom.
A recept a Kifőztük 2013. évi februári számában jelent meg.
A recept a Kifőztük 2013. évi februári számában jelent meg.
Hozzávalók
1 adag hájas leveles tésztához:
80-90 dkg liszt
40 dkg
tisztított darált vagy kapart háj
2 nagy
evőkanál tejföl
1 tojás
1,5 dl fehérbor vagy ecetes víz
1 evőkanál
cukor
1 evőkanál
só
víz vagy
szódavíz
a krémhez:
5 nagyobb tojás
6
dl
tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál keményítő
fél rúd vanília
25 dkg cukor
A hájat kb. 20 dkg liszttel jól eldolgozzuk, és hűtőbe
tesszük legalább 30 percre. A maradék lisztből a többi hozzávalóval
rétestésztát készítünk, jól kidolgozzuk, és 15 percig pihentetjük. Lisztezett
felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, a lisztes hájat rákenjük, majd
feltekerjük. Kissé lelapítjuk a nyújtófával, majd téglalap alakúra nyújtjuk, és
négy rétegűre hajtjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A nyújtást,a
hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük, de ekkor már csak három rétegűre hajtjuk a tésztát.
A lehűtött hájas leveles tésztát vékonyan kinyújtjuk, majd
a sütőlemez (tepsi) hosszának megfelelő szélességű csíkokat vágunk belőle. (Egy
csík kb. két szelet, krémes lepény szélességének feleljen meg.) Két csíkot
sütőpapírral bélelt lemezre helyezünk, és 190 fokon rózsaszínűre sütjük őket.
Így járunk el a többi csíkkal is, majd hagyjuk kihűlni. A krémhez a tojások
fehérjét gőz felett 15 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját
elkeverjük a maradék cukorral, a liszttel, a keményítővel és a tejjel.
Hozzáadjuk a kikapart vaníliarúd magjait, és közepes lángon sűrű krémmé főzzük.
Hozzákeverjük a tojáshabot, és még melegen a lapok felére kenjük a krémet. A
maradék lapokat egyenlő nagyságú kockára vagy téglalapokra szeleteljük és
ráhelyezzük a krémre. Hagyjuk hűlni, majd a felső lapok mentén vizes késsel
felszeleteljük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Biztosan finom is.
VálaszTörlésBizony, finom is:) Szeretjük.
VálaszTörlés