2013. február 27.

Rizspiláf csicseriborsóval, lencsével


Ezt a kelet-törökországi rizspiláfot a hozzáadott karamellizált hagyma teszi különlegessé. A csicseriborsótól és a lencsétől igen tápláló. Előételként hidegen és melegen is kínálják. Ha hidegen kerül az asztalra, joghurtot is adnak hozzá.

A recept a Kifőztök 2013. évi februári számában jelent meg.


Hozzávalók:

10 dkg csicseriborsó
10 dkg lencse
20 dkg hosszú szemű rizs
2 közepes hagyma
2 paradicsom vagy 1dl darabos paradicsom konzerv
1 kis csokor petrezselyemzöld
4 evőkanál olívaolaj
0,5 l húsleves
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
1,5 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt pirospaprika
frissen őrölt bors






A csicseriborsót hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. A következő nap új vízzel önjük fel és kevés sóval, lassú tűzön puhára főzzük. A lencsét is felöntjük vízzel és lassú tűzön ugyancsak puhára főzzük. A rizst beáztatjuk fél órára, majd leszűrjük. A hagymát és a petrezselyemzöldet felszeleteljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk. Egy nagyobb serpenyőben, közepes lángon felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, a cukrot. Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk a citromlevet, és kevergetve addig főzzük, amíg a hagyma megbarnul. Hozzákeverjük a rizst, a paradicsomot, a lencsét, a csicseriborsót, az őrölt köményt és a pirospaprikát. Felöntjük húslevessel, lefedve kis lángon addig főzzük, amíg a rizs felszívja a levet. Hozzákeverjük a petrezselyemzöldet, és lefedve 15-20 percig állni hagyjuk, majd tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése