A jól bevált tészta édes változatát használtam a lekváros buktához is. Talán egy picivel több lisztet adtam hozzá. Töltelékként nem folyós, eperlekvárt használtam.
Hozzávalók: 6 nagyobb darab buktához 30 dkg liszt+ még amennyi felvesz a dagasztásnál, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott kávéskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle. 6 nagy evőkanálnyi nem folyós lekvár, porcukor a szóráshoz.
Hozzávalók: 6 nagyobb darab buktához 30 dkg liszt+ még amennyi felvesz a dagasztásnál, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál sütőpor, 0,75 dl natúr joghurt, 0, 75 dl étolaj, 0,75 dl langyos tej, 1 kisebb tojás, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott kávéskanál só, 1 tojássárgája a kenéshez vagy a tésztába kerülő tojást felverjük és egy keveset félre teszünk belőle. 6 nagy evőkanálnyi nem folyós lekvár, porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal az olajjal majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna adjunk hozzá lisztet. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk, bucikat formálunk belőlük és 12 cm X 15 cm nagyságú téglalapokká nyújtjuk. A téglalapok közepére függőleges csíkban rárakjuk a lekvárt, a tészta hosszanti oldalait kicsit ráhajtjuk, hogy a lekvár ne jöjjön ki sülés közben, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a buktákat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Csodaszépek! :)
VálaszTörlésKöszönöm az ihletet!!!
VálaszTörlésMár megyek is a konyhába :-)
Nagyon szépségesek
VálaszTörlésGyönyörűek:-D
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek!!!
VálaszTörlésÜdvözöllek!
VálaszTörlésA joghurttal jobb dagasztani a tésztát, mint tejjel?
Tapasztalatom szerint a joghurttól könnyebb, lazább lesz a tészta.(Kémiai oka lehet, amihez nem értek...:)
VálaszTörlésKöszönöm ezt a sütit, nagyon finom! Sőt, ez lett a blogomon az első, amit közzétettem! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA lekvárról a boltban honnan tudom megállapítani, hogy nem folyós? Van esetleg ötleted, milyen márkát érdemes venni?
Köszi, Vera
Boltból sütésálló vegyesíz néven kapsz olyan lekvárt, ami biztosan nem folyós. Hitler szalonna néven is ismert, de leginkább csak a 40+ korosztályban. Rám igen furcsán nézett az eladó, amikor így kerestem.
VálaszTörlés