Csirkemájat csak akkor készítek, amikor igazán megkívánom. Ma is egy ilyen alkalom volt. Azon gondolkodtam, hogy lehetne egy könnyed, egyszerűen elkészíthető ízesítést adni a csirkemájnak. Amikor megpillantottam a sütőtök darabot, már egyértelmű volt, hogy a máj sütőtökkel fog sülni (illetve párolódni). Azért kapott egy kis szalonnás, hagymás alapot, kakukkfüves ízesítést és egy kis fehérboros locsolást. A kissé kesernyés ízű csirkemájhoz jól passzolt az édeskés, krémes sütőtök. Köretet nem is ajánlanék hozzá, csak egy kis pirítóst (lehetőleg barna kenyérből), hogy tudjon érvényesülni a puha csirkemáj (ne süssük keményre, inkább pároljuk) a fehérboros-sütőtökös-hagymás társaival. Meleg előételként is el tudom képzelni. Akinek van hozzá kedve, próbálja ki! (Kacsa- vagy libamájjal is igen kiváló lehet!:)
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 20 dkg sütőtök, 4-5 dkg vaj vagy 1 kisebb evőkanál libazsír, 5 dkg füstölt szalonna, 1 db nagyobb hagyma, 1 teáskanál szárított kakukkfű, 1 dl száraz fehérbor, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd a zsíron elkezdjük dinsztelni. A sütőtök héját levágjuk és 2 x 2 cm-es kockákra szeleteljük, majd a hagymához adjuk. Fedő alatt közepes lángon 3-4 percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fehérbort. További 6-7 percet pároljuk, majd hozzáadjuk az egész csirkemájakat és fedő alatt tovább pároljuk kb. 10 percig. Az utolsó 3-4 percben levesszük az edényről a fedőt, hogy ha túl sok a lé el tudjon párologni. (A májat úgy készítsük el, hogy inkább puha legyen, de belül már ne legyen véres.) Barna kenyérből készült pirítóssal tálaljuk.
Elkészítés: A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, a hagymát vékonyan felszeleteljük, majd a zsíron elkezdjük dinsztelni. A sütőtök héját levágjuk és 2 x 2 cm-es kockákra szeleteljük, majd a hagymához adjuk. Fedő alatt közepes lángon 3-4 percig pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fehérbort. További 6-7 percet pároljuk, majd hozzáadjuk az egész csirkemájakat és fedő alatt tovább pároljuk kb. 10 percig. Az utolsó 3-4 percben levesszük az edényről a fedőt, hogy ha túl sok a lé el tudjon párologni. (A májat úgy készítsük el, hogy inkább puha legyen, de belül már ne legyen véres.) Barna kenyérből készült pirítóssal tálaljuk.
Juj ez nagyon ötletes és finom
VálaszTörlésBianka! Örülök annak, hogy tetszik!
VálaszTörlés