Ezek az almatortácskák most maradékokból készültek. A mélyhűtőben találtam mogyorós linzertésztát és a kelt tésztából készült szilvatorta öntetéből is maradt egy kevés, amely tökéletesen megfelelt az elzászi almatortácskákhoz. (9 cm átmérőjű tortaformákat használtam, akinek van 12-15 cm átmérőjű formája, abban is készítheti. Az elzászi almatorták ötlete az "Édességek " című szakácskönyvből származik.)
Hozzávalók: A tésztához 24 dkg liszt, 12 dkg vaj, 8 dkg porcukor, csipet só, 5 dkg darált mogyoró vagy dió, 1 tojás sárgája, ha szükséges 1 evőkanál hideg víz.. A töltelékhez 50 dkg kisebb alma, az öntethez 1, 5 dl tejföl, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 kisebb citrom reszelt héja, 1 evőkanálnyi mandulalikőr (elhagyható). Szeletelt mandula (elhagyható) és porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ezt követően a tésztából nagyobb diónyi darabokat gömbölyítünk és két fólia között kinyújtjuk majd a formákba nyomkodjuk. (A formákat nem szükséges vajazni, a tészta elég vajas nem ragad.) Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük, majd körberakosgatjuk az almaszeletekkel a tésztákat. Az almával töltött tortácskákat egy sütőlemezre rakosgatjuk, 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 5-7 percig így sütjük. Közben az öntet hozzávalóit összekeverjük és az elősütött tortácskákra kanalazzuk. Ezt követően 180 fokon sütjük tovább az almatortácskákat 25-30 percig. (10 perc sülés után szórhatunk rá szeletelt mandulát.) A kész almatortácskákat porcukorral meghintve tálaljuk.
Istenien néznek ki, szívesen megenném ebéd utáni desszertként
VálaszTörlésez az egyik legjobb könyv! nekem is megvan, de már nem kapható sehol, antikváriumban is csak nagyon-nagyon ritkán
VálaszTörlésvigyázz rá:)
Bianka! Nekünk is nagyon ízlett, szerintem fogok még ilyet készíteni:)
VálaszTörlésKatina! Én is szeretem ezt a könyvet. ('90-es évek Nova sorozat,... jó kis könyveket adtak ki ebben a sorozatban, de kétségtelen ez az egyik kedvencem!)
Vigyázok rá, nálam nagy becsben vannak tartva a szakácskönyvek!:)
igenigen. anyukámnak megvan és én is szerettem volna, kerestem antikváriumban de semmi. aztán végül találtam egyet. nagy volt az öröm:)
VálaszTörlésszimpatikus, ahogy megpróbálták helyettesíteni az akkor nálunk még nem kapható (némely még mindig fejtrést okozna) hozzávalókat. nemcsak egy az egyben lefordították, aztán oldd meg, ahogy tudod...
Kedves Tündér!
VálaszTörlésA mágnás almás pite recepteddel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy a zsír helyett vajjal is lehet-e készíteni, és ha igen, mennyi vaj kell bele?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv. Trixi