Nálunk gyakran készül öntött saláta, amelyet friss fokhagymás meleg öntetbe kell beleforgatni és kicsit együtt melegíteni. Ez az elkészítési mód ihlette a szív saláta tálalását. Tovább ízesítettem juhtúróval és sült szalonna csíkokkal. Önálló ételként is megállja a helyét.
Hozzávalók: 2 db szív saláta, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg juhtúró, diónyi zsír, 2 evőkanál fehérborecet, 1-1,5 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, frissen őrült bors, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 -1,5 dl víz
Hozzávalók: 2 db szív saláta, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg juhtúró, diónyi zsír, 2 evőkanál fehérborecet, 1-1,5 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, frissen őrült bors, 2 gerezd fokhagyma, kb. 1 -1,5 dl víz
Elkészítés: A szalonnát csíkokra szeleteljük és zsíron pirosra sütjük,majd papírtörlőre szedjük. A visszamaradt zsírhoz adjuk a cukrot, kicsit melegítjük, keverünk rajta néhányat, hozzáöntjük az ecetet, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel. A fokhagymát felszeleteljük az öntethez adjuk, hagyjuk összeforrni. A szív salátát megmossuk és félbe vágjuk, majd óvatosan az öntetbe forgatjuk és 2-3 percig benne hagyjuk, hogy átmelegedjen a saláta és átjárják az ízek. Ezt követően tálra szedjük, meglocsoljuk lével és rászórjuk a sült szalonna csíkokat a juhtúrót és fogyaszthatjuk.
Meleg öntetes salátát még nem ettem, de sütöttem már szívsalátát köretnek Nigella ihletésűt. Jó, hogy már nálunk is lehet kapni.
VálaszTörlésDaisy! Nálunk ezt a melegen készített salátát egyszerűen öntött salátának hívják, fejes salátából készül. (A fejes saláta belső, tömör kisebb levelű részit pedig a saláta szívének vagy saláta szívnek hívjuk:)Azt hiszem ezért volt számomra egyértelmű, hogy úgy készítem mint az öntött salátát:)
VálaszTörlésJuj most csorog a nyálam
VálaszTörlésJaj, ne szabadkozz!
VálaszTörlésPontosan azért jó olvasni másokat, mert rengeteg új ismeretet ad.
Lehet, hogy nyáron majd kipróbálom.
:)Daisy, nem szabadkoztam, csak leírtam, hogy honnét jött az ihlet:)
VálaszTörlés