Sok helyen találkozhatunk különféle magvak sós, pirított változatának elkészítésével. A spanyolok például a paprikás vagy sózott mandulát mint tapas-t fogyasztják. Az elkészítéshez a végső inspirációt Petrik Adrien könyve adta, amelyben a szerző számos házépítési, szervezési ötlet mellet néhány receptet is megoszt az olvasóval. A könyv leírása szerint ennek az ízesített diónak az ötlete Nigellától származik, aki az olaszoktól tanulta. Továbbgondolva a lehetőségeket, a dió mellé került pirított ízesített kukoricapehely is. A diót és a kukoricapelyhet külön pirítottam és ízesítettem és utolsó mozzanatként összekevertem őket. Az íze egy sajátos keveréke a csípős, sós, édes, pikáns rozmaringos ízeknek.
Hozzávalók: 20 dkg dió, 10-15 dkg natúr kukoricapehely, 6-7 dkg vaj. A fűszerkhez 1,5 evőkanál durva tengeri só, 1 csapott evőkanál szárított rozmaring, 1,5-2 evőkanál barnacukor, 1 teáskanál őrölt csípős pirospaprika. (Nyáron és ősszel használhatunk friss rozmaringot és csípős pirospaprikát, amelyeket késsel aprítsuk fel apróra és így adjuk a keverékhez.)
Elkészítés: A fűszereket, a pirospaprika kivételével megőröljük. (Ehhez használhatunk kávédarálót, de arra ügyeljünk, hogy ha az őrölt fűszerkeveréket finomra daráljuk, könnyen a szemünkbe, orrunkba szállhat.) A fűszerkeverék őrleményhez adjuk a pirospaprikát. A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd a vaj felét hozzáadva, jól átforgatjuk, átsütjük benne. Ezt követően rászórjuk a fűszerkeverék felét, 1-2 perc alatt pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet. A kukoricapelyhet mindjárt a vajban kezdjük el pirítani, majd úgy járunk el mint a diónál. Végül a pikáns pirított diót és kukoricapelyhet összekeverjük. Finom csemege beszélgetésekhez, izgalmas filmekhez. Jól csúszik rá bármilyen ital, alkoholos és alkohol mentes egyaránt.
Elkészítés: A fűszereket, a pirospaprika kivételével megőröljük. (Ehhez használhatunk kávédarálót, de arra ügyeljünk, hogy ha az őrölt fűszerkeveréket finomra daráljuk, könnyen a szemünkbe, orrunkba szállhat.) A fűszerkeverék őrleményhez adjuk a pirospaprikát. A diót egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd a vaj felét hozzáadva, jól átforgatjuk, átsütjük benne. Ezt követően rászórjuk a fűszerkeverék felét, 1-2 perc alatt pirosra sütjük. Vigyázzunk, mert könnyen megéghet. A kukoricapelyhet mindjárt a vajban kezdjük el pirítani, majd úgy járunk el mint a diónál. Végül a pikáns pirított diót és kukoricapelyhet összekeverjük. Finom csemege beszélgetésekhez, izgalmas filmekhez. Jól csúszik rá bármilyen ital, alkoholos és alkohol mentes egyaránt.
Nagyon jò otlet!!
VálaszTörlésKöszi Anikó!Próbáld ki...csak úgy eteti magát....ehhez azért az kell, hogy találkozzon az ízlésünkkel:))
VálaszTörlésMicsoda ötlet, finom lehet
VálaszTörlésKöszi!
VálaszTörlés