Továbbra is gép nélkül készítem a fagylaltot és mindenkit - akinek nincs fagylaltkészítő gépe - arra buzdítok, hogy bátran fogjon hozzá a házi készítésű fagylaltokhoz. Gép nélkül is tökéletes fagylaltot lehet előállítani. Talán nem lesz olyan krémes és kicsit tovább tart a fagyasztás, de ezek a természetes ízek engem mindenért kárpótolnak. A joghurtos citromfagylalthoz is főztem egy tojássárgás alapkrémet, amely még szép színt is kölcsönzött ennek a hűsítő finomságnak.
Hozzávalók: 5 dl joghurt, 3 dl tej vagy tej és tejszín vegyesen, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 2 nagyobb citrom frissen facsart leve és a facsarásból megmaradt húsa, 1 csomag vaníliás cukor, 18 dkg kristálycukor, 1,5 dl forró víz.
Elkészítés: A tojások sárgáját a tejjel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliáscukorral vízgőz felett krémmé főzzük. A cukrot a forró vízben feloldjuk, hozzákeverjük a frissen facsart citromlevet és a facsarásból maradt citromhúst. A krémhez fokozatosan hozzákeverjük a joghurtot, majd a cukros citromlevet. (Ügyeljünk arra, hogy a joghurt kellően lehűtse a tojásos krémet, mert különben a citromlétől összeugorhat.) A fagylaltkrémet egy fedeles dobozba öntjük és fagyasztóba tesszük. 40-60 percenként négyszer, ötször átkeverjük. Az első keverés alkalmával a fagylalthoz keverjük a három tojás habbá vert fehérjét. Nagyobb adag lévén 6-8 órás fagyasztás után fogyasztható a fagylalt. (Fagylaltos kanállal kissé kapargatva jól formázható, szép gombócokat kapunk.)
Nagyon guszta és jó hűsítő
VálaszTörlésKöszi! Tényleg jól hűsít!
VálaszTörlésHasònlò a citromos fagyott krèmhez amit kèszitettem de szerintem jòl tetted hogy fozted a krèmet, az enyèmnek tùl eros nyerstojàs ize volt!
VálaszTörlésMostanában ezzel a főzött krémmel készítem a fagyikat. (Meg hát ebben a melegben ajánlatos is:)
VálaszTörlés