Nagy kedvencemmé vált az édeskömény krémleves. Kedvelem az enyhén ánizsos ízét, ezért nem is szoktam sok mindent (pl. sajtot) hozzáadni, had érvényesüljön a természetes íze. Ez a leves is egy húsleves alapú krémleves. Jó lehetőséget biztosít a maradék húsleves felhasználására. Kínálhatjuk vajban pirított kenyérkockákkal, pirítós kenyérrel, szezámmagos rúddal stb. Én ez utóbbival kínáltam, amelyhez a ricottás táskákból maradt leveles tésztát gyúrtam össze, kinyújtottam, megkentem tojással, megszórtam pirított szezámmaggal, 2 cm széles és kb. 20 cm hosszú csíkokat vágtam, megcsavartam, sütőpapírral bélelt tepsire fektettem, megkentem tojással és aranysárgára sütöttem.
Hozzávalók: 1 liter húsleves, 2-3 db édeskömény, 5 dkg vaj, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3-4 evőkanál tejföl, vagy 2 dl tejszín, ízlés szerint só, bors.
Elkészítés: Az édeskömény kaporra hasonlító zöldjét levágjuk és félretesszük a tálaláshoz. Az édesköményt megtisztítjuk. Ezt követően hosszában félbevágjuk és keresztben csíkokra szeleteljük. A vajat felolvasztjuk és felcsíkozott édesköményt rászórjuk és elkezdjük párolni. 10 perc párolás után rászórjuk a keményítőt és felöntjük a húslevessel, ha szükséges sózzuk borsozzuk. Addig főzzük, míg az édeskömény puha nem lesz. Ez után hozzáadjuk a tejfölt, vagy a tejszínt, összerurmixoljuk, még egyszer felmelegítjük, de nem forraljuk. Tányérba szedjük, az édeskömény zöldjével díszítjük, szeámmagos rúddal, vagy pirítóssal, pirított kenyérkockákkal kínáljuk.
Elkészítés: Az édeskömény kaporra hasonlító zöldjét levágjuk és félretesszük a tálaláshoz. Az édesköményt megtisztítjuk. Ezt követően hosszában félbevágjuk és keresztben csíkokra szeleteljük. A vajat felolvasztjuk és felcsíkozott édesköményt rászórjuk és elkezdjük párolni. 10 perc párolás után rászórjuk a keményítőt és felöntjük a húslevessel, ha szükséges sózzuk borsozzuk. Addig főzzük, míg az édeskömény puha nem lesz. Ez után hozzáadjuk a tejfölt, vagy a tejszínt, összerurmixoljuk, még egyszer felmelegítjük, de nem forraljuk. Tányérba szedjük, az édeskömény zöldjével díszítjük, szeámmagos rúddal, vagy pirítóssal, pirított kenyérkockákkal kínáljuk.
Ez nagyon finom lehet, levest még nem próbáltam belőle!
VálaszTörlésA könyvet meg nem felejtettem ám el, de Tavasz egyszerűen nincs. Van a többi 3 évszak, csak ez az egy nincs. De adom fel :)
Lúdanyó! Szerintem tetszeni fog a leves!Ó, köszönöm! Gondoltam, hogy nem felejtetted el a könyvet,csak ez a rész valami miatt nem kapható.Azért én is keresgélem...
VálaszTörlés