2009. május 26.

Cseresznyés habos lepény


A cseresznyés habos lepény, egy egyszerű gyors és nem utolsó sorban, nagyon finom sütemény. Sokféle gyümölccsel készíthető, én volt hogy ribizlivel készítettem, de finom lehet áfonyával, egressel, rebarbarával stb. Ezt a sütit ma készítettem munka után, kísérő volt az Eszter napi köszöntés mellé:)


Hozzávalók: A tésztához 3 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 3 evőkanál langyos víz, csipet só, 1csomag vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 5 dkg olvasztott vaj, vagy margarin, 5 evőkanál tej. A tészta tetejére 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, egy kisebb tál kimagozott cseresznye (kb. 50 dkg).


Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzá adjuk a liszt és a sütőpor keverékét, az olvasztott vajat, a sót és a tejet. Jól összekeverjük. A tésztánkat egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Közben a cseresznyét kimagozhatjuk és a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A cseresznyét beleforgatjuk a habba, és ezt a habot kenjük a szinte már készre sült tésztánkra. A sütőt most 150 fokra állítjuk és tovább sütjük, vagyis inkább szárítjuk a habos süteményünk. Amikor kemény a teteje akkor kész a lepényünk. Kicsit hagyjuk hűlni, de már langyosan szeletelhetjük és ehetjük, mert így különösen jó íze van - az ekkor még - puhább tésztán csücsülő, felül kemény, belül lágy habsipkába ágyazódott cseresznyéknek:)

3 megjegyzés:

  1. Ezt a sütit nagyon szeretném!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Hű, ebből kóstolót kérek!!!!!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  3. Ó, küldenék én nektek, csak sajnos már felvette a néhai előnevet:)Tényleg jó és egyszerű süti, próbáljátok ki!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails