2013. január 23.

Párolt sertéscomb burgonyalepénnyel


Hozzávalók

a sertéscombhoz:

1-1,5 kg sertéscomb egészben
5 dkg füstült szalonna
3 szál sárgarépa
3 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb zellergumó
1 db közepes hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
6-8 dl húsleves
2 dl száraz fehérbor
10 dkg sűrített paradicsom
2 dl tejszín
1-2 babérlevél
1 kávéskanál szárított kakukkfű
1 ágacska rozmaring
frissen őrölt bors
kristálycukor

a burgonyalepényhez:

30 dkg főtt, tört burgonya
50 dkg liszt és amennyit még felvesz a tészta
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tojás
1 evőkanál zsír
1 kávéskanál cukor
1 csapott evőkanál só

díszítéshez:
zöld fűszerek



A húst egészben hagyva sózzuk, borsozzuk és egy mélyebb, fedeles edénybe tesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük, és a hús mellé szórjuk. Hozzáadjuk a szalonnadarabot, a fűszereket, felöntjük a borral, a húslevessel, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Lefedve, közepes lángon forrásig főzzük, majd kis lángon hosszasan pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. (A párolás során, szükség esetén adjuk még hozzá levest vagy vizet.) A puhára párolt húst, a szalonnát, a babérlevelet, a rozmaring ágat kivesszük. (A húst melegen tartjuk.) A zöldségekhez adjuk a sűrített paradicsomot, ízlés szerint cukrot, összefőzzük, majd turmixoljuk. A mártáshoz adjuk a tejszínt és beforraljuk.



A burgonyalepényhez a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A burgonyához adjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, a sót és a felfuttatott élesztőt. Bedagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, langyos helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kb. 38 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk. A tészta méretének megfelelő nagyságú tepsit kizsírozunk, megszórjuk liszttel és belefektetjük a tésztát. 180 fokra melegített sütőben 30-35 perc alatt pirosra sütjük a lepényt. 15 perc pihentetés után háromszögekre szeleteljük. A húst felszeleteljük, mártással és burgonyalepénnyel tálaljuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails