Az almás
tekercs tésztája túrós-vajas tészta, amelyhez jól illik a párolt almás
töltelék. A recept a Kifőztük 2012. évi novemberi számában jelent meg.
Hozzávalók
a tésztához:
25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg margarin vagy vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
a töltelékhez:
1 kg
alma
15 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál mazsola
1 teáskanál őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
a szóráshoz:
2 evőkanál szeletelt mandula vagy dió
porcukor
A töltelékhez az almát
meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt citromhéjat, a mazsolát. Lefedve
puhára pároljuk, ügyelve arra, hogy ne maradjon nedvesség az alma alatt, majd
hagyjuk kihűlni. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1
órára hűtőbe tesszük. Majd lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá
nyújtjuk. Rákenjük egyenletesen az almás tölteléket, és szorosan feltekerjük. 1,5 cm vastagságú szeletekre
vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük
a tekercseket. Megszórjuk szeletelt mandulával és 190 fokra melegített sütőben
30-40 perc alatt aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése