Kajgona (lisztes tojás)
A kajgona, vagy ahogy nálunk hívták, kajdina kedvelt kiadós reggeli volt a nyári időszakban. Gyakran fogyasztották abált paprikával, öntött salátával, sült szalonnával, kenyérrel. Leginkább a rántottára emlékeztet, de attól kicsit tartalmasabb, hiszen tojásonként 1-1 evőkanál lisztet, valamint őrölt pirospaprikát és kevés tejet kevertek a felvert tojáshoz.
Hozzávalók: két személyre 4 db nagyobb tojás, 4 csapott evőkanál liszt, 4 evőkanál tej, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 evőkanál zsír
A tojást a liszttel, a tejjel, a sóval és az őrölt pirospaprikával jól felverjük. Forró zsíron, lassú tűzön, fedő alatt megsütjük.
Abált paprika (dinsztelt paprika)
Az abált paprika egyszerű, gyors nyári savanyúság. Családunkban dinsztelt paprika néven a mai napig készítjük, úgy, ahogy annak idején a dédnagymamától láttuk. Jellemzően sárga színű, vagy pirulásnak induló, narancssárgás, egészben hagyott paprikából főzzük. Gyakori kísérője volt a kiadós nyári reggeliknek, gyakran ették sült szalonnához, lesütött húshoz. Manapság leginkább sültekhez fogyasztjuk.
Hozzávalók: 1 kg sárga paprika, az ecetes léhez 5-6 dl víz, 0,4 dl ecet, 1 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, diónyi zsír
Az ecetes lé hozzávalóit nagyobb lábosban felforraljuk. A megmosott paprikákat késsel átszúrjuk és a forró lébe tesszük. Fedő alatt közepes lángon 20-25 percig pároljuk, amíg a paprikák megpuhulnak. (Ügyeljünk arra, hogy a paprikákat ne főzzük túl puhára, mert ekkor könnyen széteshetnek.) Levével együtt melegen kínáljuk.
Tipp: Fogyasztáskor a paprikában lévő levet úgy engedjük ki, hogy a korábban késsel ejtett szúrást tovább vágjuk a paprika csúcsa irányába és a lét kicsorgatjuk.
A recept a Pécsi Borozó nyári számában jelent meg.
Csorog a nyálam
VálaszTörlésÉdes gyermekkori emlék!
VálaszTörlésFrissen fejt tejjel, újhagymával tökéletes volt nagyszüleim barátainál egy Nyíregyháza környéki bokortanyán!
Nagyszerű!!!!Mióta keresem már ezt a receptet! Férjem édesanyja gyakran készítette, de sajnos ő már nem tudja elmondani..nálunk nem volt ismert, de a párom mindig kísérletezett, homályos emlékeket felidézve:)
VálaszTörlés:)
VálaszTörlésMárta!
VálaszTörlésÖrülök, hogy szép gyermekkori emlékeket ébresztett fel benned ez az egyszerű étel!:)
Barbette!
VálaszTörlésÖrülök, hogy nálam rátaláltál! (Egy jó kis hétvégi reggeli?:)
ilyet mi is csináltunk liszt helyett prézlivel és paprika nélkül.
VálaszTörlésSzuper az oldalad.Örömmel olvastam végig, és micsoda finomságokkal van teli.
VálaszTörlés