Napmátkának köszönhetően megismerhettem a számomra tökéletes képviselőfánk tésztát! (A szakácskönyvből készítettet sajnos ki kellett dobnom.) Abból is látszik, hogy elégedett voltam a recept alapján készült végeredménnyel, hogy karácsonykor (alsó kép) és újévkor is készült 1-1 adag. A karácsonyi képviselőfánkok megjelenésükben kicsit a hét törpékre emlékeztetnek, mert ekkor még nem találtam meg a megfelelő kombinációt a kinyomó zsákok és végződéseik között. Újévre sikerült a jó minőségű zsákhoz hozzáilleszteni egy másik zsák csillagcsöves végét...Krémtölteléknek főzött süteménykrémet használtam.
Hozzávalók: 35 db kisebb fánkhoz 18 dkg liszt, 5 dkg vaj, csipet só, 1 evőkanál cukor, 4 tojás, 2,5 dl víz, csipet szódabikarbóna. A krémhez 3 tojás, 6+12 dkg cukor, 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő, 1 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaj. A tejszínhez 2,5 dl tejszín habbá verve.
Hozzávalók: 35 db kisebb fánkhoz 18 dkg liszt, 5 dkg vaj, csipet só, 1 evőkanál cukor, 4 tojás, 2,5 dl víz, csipet szódabikarbóna. A krémhez 3 tojás, 6+12 dkg cukor, 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő, 1 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaj. A tejszínhez 2,5 dl tejszín habbá verve.
Elkészítés: A tésztához a vizet a vajjal, sóval és cukorral felforraljuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a lisztet és a tűzre visszatéve addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától, ekkor ismét lehúzzuk a tűzről. Amikor a tészta langyos robotgép segítségével hozzákeverjük a tojásokat egyenként, majd végül hozzá keverjük a szódabikarbónát. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és nagyobb diónyi halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 210 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy süljenek át a fánkok, mert különben összeesnek. (A fánkoknak szép üreges lesz a belseje, könnyen tölthetőek.) A krémhez a tojások sárgáját 6 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel, keményítővel és a tejjel jól összekeverjük és folytonos keverés mellett krémmé főzzük. A tojások fehérjét habbá verjük a 12 dkg cukorral és a langyos krémhez keverjük.
A kihűlt fánkokat egy éles kés segítségével keresztben felvágjuk, megtöltjük krémmel, nyomózsákból tejszínhabbal díszítjük, a fánk felső részét rátesszük, behűtjük, porcukorral megszórva kínáljuk.
Most olvasom csak, hogy bevált a tészta! Örülök neki! Nagyon szépek lettek a fánkjaid és mi is szeretjük a főzött krémeket.
VálaszTörlésHálás köszönet érte Napmátka! Nagyon jó recept!Kiadós, finom. Én az ilyen kisebb fánkokat kedvelem, de megtöltve már nem is olyan kicsik...nagyságához képest sok krém fér bele...
VálaszTörlés