2009. december 8.

Gesztenyés croissant


A croissant tésztája vajas, többször hajtogatott kelt tészta. Egész jól viselkedett, mert még egy éjszakát is pihent a hűtőben, két hajtogatást követően. Egy újabb hajtogatásra, formázásra és sütésre másnap délelőtt került sor. Töltelékként sima gesztenyemasszát használtam.
Hozzávalók: A tésztához 20 dkg vaj (én kicsit kevesebbet használtam), 60 dkg liszt, 1 kávéskanál só, fél csomag sütőpor, 2 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 tojás + 1 tojás a kenéshez, 1,5 dl víz, 1,5 dl tej, 1 evőkanál citromlé. A töltelékhez két csomag (50 dkg) gesztenyemassza.
Elkészítés: A vajat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, tömböt formálunk belőle és hűtőbe tesszük. Az 50 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, a tojást és a sütőport. A vizet és a tejet összekeverjük, kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot a citromlét és a liszthez öntjük. Könnyű tésztává gyúrjuk. Lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére helyezzük a vajas tömböt, a tészta széleit ráhajtjuk, letakarva fél órára hűtőbe tesszük. Ezt követően hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, a széleit középre hajtjuk, majd félbe. Az így kapott hosszúkás tésztatömböt ismét hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük. Majd újabb hajtogatás és ismét egy órás hűtős pihenés következik. (Nálam egy éjszakát pihent.) Ezt követően lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk (Kb. 20 cm X 60 cm), és éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk, kb. 12 db-ra. A gesztenyemasszát 12 db rudacskává formázzuk. A háromszögek csúccsal szembeni oldalára helyezzük a gesztenyerudakat és feltekerjük a tésztát. Két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz. Újabb 30-40 percig kelesztjük langyos helyen. Ezt követően megkenjük felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek ! Olyan igaziak :)
    És szép lett a külsőd!

    VálaszTörlés
  2. Már tegnap este is jártam itt, de nem volt energiám kommentelni....
    Gyönyörűek lettek és a gesztenyével igen finomak lehetnek!
    Annyi jó receptet teszel fel, hogy nem győzök mindig írni,ezért bocs, de figyelek és ámulok az energiádon napi szinten:))

    VálaszTörlés
  3. Szia Tündér!

    Ezek a nagyon jól néznek ki, úgy beleharapnék most egybe :)

    Szeretnélek meghívni egy szavazásra, de nem akarom kommentben belinkelni (az kicsit spam-es lenne). Ha írsz egy emailt a címemre, akkor megírom a részleteket. Köszönöm!

    Nelli

    VálaszTörlés
  4. Ez szívemnek kedves darab! Gesztenye bárhogy!
    Bárhogy!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Lúdanyó! Örülök, hogy tetszik!

    Köszi Trinity! Jól esik a figyelmességed!

    Köszi Nelli, most kicsit időhiányban szenvedek, de összeszedem magam.

    Örülök Szepyke!

    VálaszTörlés
  6. Többféle recept alapján sütöttem már croissant-t. Volt amelyik bevált és volt amelyik nem. Azt szeretném kérdezni tisztán szakmai kíváncsiságból, hogy miért teszel a tésztába sütőport is??? Tisztelettel: LAci

    VálaszTörlés
  7. Lacitrom!
    A sütőpor lazítja, könnyebbé teszi a tésztát. (Több olyan tésztareceptet létezik, amelyben a sütőpor és élesztő egyaránt szerepel.)
    Tündér

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails