2009. december 7.

Macskaszem

A macskaszem egy mutatós, kiadós sütemény. Mákos és diós is egyben. Akár karácsonyra is elkészítheti, aki nem akar külön bajlódni a mákos és diós bejglivel. (Sikerült már kicsit szebben is ez a sütemény, most inkább egy mérges macskára hasonlít.:)
Hozzávalók: A tésztához 40 dkg liszt, 4 tojás sárgája, 10 dkg vaj (vagy 8 dkg zsír), 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 2-3 evőkanál tej, csipet só, 3-4 evőkanál tejföl. A mákos töltelékhez 30 dkg mák darálva, 20 dkg cukor (ha a mákot és a cukrot együtt daráljuk, akkor kristálycukor, ha a mákot külön daráljuk porcukor), 1,5 dl forró tej, 1 citrom reszelt héja, 4-5 evőkanál búzadara. A diós töltelékhez 25 dkg darált dió, 4 tojásfehérje, 20 dkg cukor. 1 tojás felverve a tészta kenéséhez.
Elkészítés: Először a mákos tölteléket készítjük el. A darált mákot és a cukrot összekeverjük, hozzá adjuk a reszelt citromhéjat és leöntjük a forró tejjel, jól elkeverjük, majd végül hozzá adjuk a búzadarát amivel szintén jól átkeverjük a tölteléket. A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, a cukrot, a tojások sárgáját, a vajat. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és a liszthez adjuk, majd a tejföllel együtt összegyúrjuk a tésztát. Ezt követően három egyenlő bucira osztjuk, és egyenként kb. 25 cm X 35 cm nagyságú téglalapokat nyújtunk belőlük. A téglalapok hosszanti oldalára - a szélére - 1-1 máktöltelékes csikot teszünk és egymás felé feltekerjük úgy, hogy középen egy kis rés maradjon. Így járunk el az össze lappal. A macskaszem rudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjü úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. (Gáztepsin el fog férni mind a három rúd.) A tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd beleforgatjuk a darált diót. A diós habot, a rudak közepére, a résekbe kanalazzuk. A szabadon maradt tésztafelületet az oldalánál felvert tojással bekenjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Langyosan már szeletelhetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails