2009. december 5.

Lencsés egytálétel a sütőből

Praktikus étel akkor, amikor nincs sok időnk a konyhai foglalatosságra. Annyi előre gondolkodást kíván, hogy a lencsét be kell áztatni néhány órára, de legjobb egy éjszakára. Ezt követően a hozzávalókat összekeverjük, fűszerezzük és alufóliával bélelt fedeles - sütőben is használható - edénybe tesszük. (Azért csomagoltam alufóliába, mert az jobban zárható, az ízek, a szaft jobban átjárja az ételt. A cserépedényt azért választottam, mert abban jól lehet tálalni. Készíthetjük simán alufóliába csomagolva, egy mélyebb tepsire téve, vagy tehetjük az alufóliás batyut jénai tálba is stb. kinek mihez van kedve.)
Hozzávalók: Két személy részére kb. 30 dkg beáztatott lencse, 30 dkg disznócomb, 10 dkg füstölt szalonna, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 evőkanál paprikakrém, kb. 1 dl száraz fehérbor, 5 dkg vaj, 1 kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva.

Elkészítés: Egy tűzálló edényt alufóliával kibélelünk úgy, hogy majd jól zárható legyen. A disznócombot felkockázzuk, a szalonnát és a vöröshagymát nagyobb csíkokra vágjuk. A beáztatott lencsét lecsöpögtetjük és az alufóliával bélelt edénybe tesszük. Hozzá adjuk a húst, a szalonnát, a hagymát, a zúzott fokhagymát, a paprikakrémet, sózzuk, borsozzuk. Jól összekeverjük, vajdarabkákat szórunk a tetejére, meglocsoljuk fehérborral és jól lezárjuk az alufóliát, rátesszük az edény tetejét és 180 fokon kb. 50-60 percet sütjük sütőben. A lencse meg fog puhulni az összetevőkben lévő víztől, de nem lesz olyan széteső mintha vízben főztük volna. Az utolsó 10 percben az alufóliát kinyitva süssük és tálaláskor szórjuk meg aprított petrezselyemzölddel.

4 megjegyzés:

  1. Szívesen megkóstolnám, nagy lencse rajongó vagyok és a többi hozzávaló is nagyon jól hangzik. A fejléc csudaszép!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik a recept, egyszerű, de nagyszerű. :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Ági! (A fejlécre saját fotókat szerettem volna, de azok nem olyan jó minőségűek. Így erre esett a választásom.)

    Köszönöm Thrini! Üdvözöllek a rendszeres olvasóim között:)

    VálaszTörlés
  4. Mindenképpen ki fogom probalni, nagyon finom lehet. Am, vigyazat, az aluminium mérgezo ! Nem szabad az étellel kapcsolatba kerulnie, foleg ha az még meleg is.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails