2009. december 8.

Fehérbabra hangolva I. Hagymás, ecetes fehérbab saláta

A bab igen hasznos és elmaradhatatlan téli finomság. A beáztatott és megfőzött fehérbabból kétféle étel készült, az egyik a saláta, a másik a sokak által már ismert babpástétom. Két legyet ütöttem egy csapásra. Most csak a salátához szükséges mennyiséget írom le.

Hozzávalók: 30-35 dkg fehérbab, a főzőléhez 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, só, frissen őrölt bors, víz. A salátához 2 fej hagyma, 1 kis csokor petrezselyemzöld. A salátaléhez kb. 0,5 dl ecet, 3,5 dl víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1-2 teáskanál só, 1-1,5 teáskanál cukor, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A babot áztassuk be egy éjszakára. Majd főzzük meg kicsivel több vízben, mint ami ellepi. A főzőlébe egészbe tegyük bele a megpucolt hagymát és fokhagymagerezdeket, úgy hogy vágjuk be őket. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg meg nem puhul a bab. A hozzávalókból készítsük el a salátalevet és a megfőtt, lecsöpögtetett meleg babot tegyük a lébe. Adjuk hozzá a megpucolt, vékony karikákra felszeletelt hagymákat, keverjük össze és szórjuk meg a felaprított petrezselyemzölddel. Amikor kihűlt, tegyük hűtőbe, vagy hűvös helyre és hidegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails