2009. december 29.

Püspökkenyér

A Püspökkenyér készítéséhez Váncza mester receptjét hívtam segítségül. Annyiban változtattam a recepten, hogy nem csak dió, mandula és mazsola, hanem többféle aszalt gyümölcs és kevés csokoládé is került a tésztába. Nem rontotta el az ízét.

Hozzávalók: 1 veknihez 15 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg dió és mandula vegyesen durvára vágva, 15 dkg darabolt aszalt gyümölcs vegyesen (pl.: mazsola, szilva, sárgabarack, datolya, füge), 5 dkg durvára vágott csokoládé.
Elkészítés: Két tojás fehérjét habbá verjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A darabolt aszalt gyümölcsöket és a diót, mandulát összekeverjük és adunk hozzá 2-3 evőkanállal a sütőporos lisztből és elkeverjük. Két egész tojást és két tojás sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd adagolva hozzá keverjük a sütőporos lisztet, az aszalt gyümölcsös, diós, mandulás keveréket. Végül a két tojás felvert habját keverjük hozzá. A tésztát vajazott, lisztezett hosszúkás formába öntjük (megjegyzés:szerintem az őzgerinc forma jobb mint a szögletes forma, jobban átsül a tészta) és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután kihűlt frissentartó fóliába csomagoljuk. Fogyasztás előtt jobb, ha érik 1-2 napot. Becsomagolva 2-3 hétig eláll.)

1 megjegyzés:

  1. Látogatóban, nézelődöben, békében, boldogságban, egészségben gazdag új évet kívánok Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails