2009. december 14.

Tejszínes, tárkonyos őzlábgomba leves

Az elkövetkezőkben néhány karácsonyra is elkészíthető étel, sütemény ötletével szeretnék szolgálni. A sort egy levessel kezdem. Számomra a tejszínes, tárkonyos őzlábgomba leves telitalálat. Az elmúlt időszakban főzött levesek közül ez volt a legfinomabb. Az őzlábgombát más erdei gombával is helyettesíthetjük. A leveshez ilyenkor télen én fagyasztott gombát használok. (Nagyobb áruházak hűtőpultjainál lehet kapni fagyasztott erdei gombákat.)Továbbá szükségünk lesz húslevesre. Ehhez a leveshez én a házi készítésű húslevest ajánlom (nem a kockából főzöttet.) Ha kicsit előre gondolkodunk és hétvégén nagyobb adag húslevest készítünk, néhány literre valót le is fagyaszthatunk és karácsonykor nem lesz más dolgunk ezzel a gombalevessel, csak a zöldségeket kell megpucolni és felszeletelni.
Hozzávalók: 4 személy részére 2 liter házi készítésű húsleves, kb. 50 dkg őzlábgomba, 1 közepes fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír, 3 szál sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zellergumó, 1-2 evőkanál szárított tárkonylevél (vagy ecetes lében eltett tárkonylevél aprítva), 1,5-2 dl tejszín, 1 csapott evőkanál keményítő, vagy liszt, só, frissen őrölt bors, 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé.

Elkészítés: A megpucolt hagymát felkockázzuk és a zsíron elkezdjük dinsztelni. A zöldségeket megpucoljuk és csíkokra szeleteljük, vagy reszeljük. A fokhagymagerezdeket is felkockázzuk, a dinsztelődő hagymához adjuk, keverünk rajta néhányat, majd hozzá adjuk a felcsíkozott zöldségeket, megkeverjük és fedő alatt pároljuk néhány percig. Ekkor a zöldségekhez adjuk a tárkonyt, a borsot és 1-2 percig pároljuk a zöldségekkel, majd felöntjük a levessel. A fagyos gombát leforrázzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és a leveshez adjuk. Sózzuk, ha szükséges és kb. 15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek megfőnek. (Ha túl sűrű a leves adhatunk hozzá vizet.) A keményítőt kevés vízzel és a tejszínnel elkeverjük, a leveshez öntjük, hagyjuk összefőni. A tűzről levéve citromlével ízesítjük.

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails