2009. december 14.

Birskörte mártásban sült töltött csirkemelltekercsek

A birskörte mártásban sült csirkemell tekercs gyorsan összeállítható étel, ezt követően már a sütőre hárul a feladat. Olyan étel, amelyet karácsonykor is elkészíthetünk. Célszerű birskörte befőttet használni, azzal időt takarítunk meg. A birskörte helyettesíthető körtével, vagy almával. Ha nem befőttet használunk, főzzük meg a gyümölcsöket kompótnak. A csirkemell helyett használhatunk pulykamellet. A csirkemell tölteléke is egyszerű, különösen, ha van elektromos késes aprítónk, vagy hagymavágónk (én ezt használtam). A töltelék hozzávalóit - krémsajt, petrezselyemzöld, durva szemű zsemlemorzsa, dió, só - az aprítótartályába tesszük és néhány másodperc aprítás után elkészül a töltelék. Természetesen villa segítségével is összekeverhetjük a tölteléket, ekkor előtte felaprítjuk a petrezselyemzöldet és a diót.
Hozzávalók: A mártáshoz egy üveg (Kb. 7-8 dl) birskörte befőtt, 5 dkg vaj, 2 evőkanál keményítő vagy liszt, 2 dl tejszín, víz, ízlés szerint só. A csirkemell tekercsekhez 4 db fél filézett csirkemell, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, a töltelékhez 8-10 dkg krémsajt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kb. 1,5 dl durva szemű zsemlemorzsa, só.

Elkészítés: A birskörte mártáshoz a lecsöpögtetett birskörte szeleteken vajon kicsit átpároljuk, megszórjuk a keményítővel, és felöntjük a birskörte befőtt leszűrt levével. 1-2 dl vizet is adhatunk hozzá. Forrás után hozzá adjuk a tejszínt és takarék lángon 10-15 percig főzzük.(Ha túl édes kevés sót is adhatunk hozzá.) A csirkemellekből 8 vékony szeletet vágunk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük zúzott fokhagymával. A tölteléket a fent leírtak szerint elkészítjük, vékonyan a csirkemell szeletekre kenjük, feltekerjük és fogvájóval, vagy hústűvel rögzítjük. Egy kivajazott hőálló edénybe fektetjük a csirkemell tekercseket, ráöntjük a birskörte mártást, lefedjük az edényt és 170 fokon 35-40 percig sütjük, majd levesszük róla a tetőt, vagy amivel befedtük és további 15-20 percig sütjük. (Annyi legyen a mártásunk, hogy majdnem teljesen ellepje a tekercseket, így a csirkemell nem fog kiszáradni.) Miután elkészült, a tekercsekből eltávolítjuk a tűket és egészben, vagy felszeletelve, mártással meglocsolva krumplipürével tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. ez nagyon-nagyon érdekesen hangzik! 100%-ban bejön nekem! :)
    A fotók pedig szépségesek!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Ó, örülök Ancsi! És köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails