2010. január 19.

Stroganoff húsgolyók

Stroganoff módon a legkülönbözőbb húsokat, de akár halat is készíthetünk. Sokféleképpen készítik: tejföllel, tejszínnel, gombával, paradicsommal, savanyú uborkával, mustárral. A legelterjedtebb változata a Stroganoff bélszín, amelynek eredete első Péter cár idejére tehető (1682-1725), amikor a gazdag szibériai kereskedő Stroganoff családot kérte meg a cár, hogy anyagilag támogassák terveit, hálája jeléül grófi címet adományozott nekik. Oroszországban elterjedt étel volt a hagymán párolt marhahús. A gazdag nemesi udvaroknál dolgozó francia séfek keze munkája az étel nemesebbé tétele, így az, hogy bélszínből készül tejszín hozzáadásával valamint erdei gombával, főleg az ízletes vargányával. Stroganoff gróf szakácsa pikánsabbá és könnyebbé akarta tenni az ételt, de úgy, hogy az ne térjen el az orosz ízlésvilágtól. Ezért sózott uborkával készítette azt nem kis sikerrel. (Forrás: www.vendeglatasonline.hu)Az eredeti recepttől kissé eltérve, a hagymás, tejszínes, gombás, mustáros szaftot egy kevés fehérborral gazdagítottam és sózott uborka helyett sózott kapribogyót használtam. A stroganoff mód ihletésű húsgolyókat sütőben készítettem el, szélesmetélttel tálaltam.
Hozzávalók: 8 db húsgolyóhoz 25 dkg darált hús, 1 db szikkadt zsemle vízbe áztatva, 1 db tojás, 3-4 gerezd zúzott fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 dl fehérbor, 5 dkg margarin. A mártáshoz 2 db közepes hagyma, 15 dkg vargánya gomba (fagyasztott is lehet), 5 dkg margarin/vaj,1 evőkanál magos dijoni mustár, 1 evőkanál sós lében eltett apró kapribogyó (2-3 db nagyobb savanyú uborkával helyettesíthető) 2 dl tejszín, só, bors, 1 dl fehérbor. Köretnek kifőzött szélesmetélt.

Elkészítés: A darált húshoz adjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlét és a többi hozzávalót, jól összekeverjük és gombócokat formálunk belőle. Egy tűzálló tálat kivajazunk és bele helyezzük a húsgolyókat, egymástól távol. Hozzá öntjük a fehérbort. Lefedjük az edényt alufóliával sütőben kb. 20 percig sütjük 200 fokon.. A mártáshoz a hagymát felcsíkozzuk, vajon elkezdjük párolni, hozzá adjuk a gombát és tovább pároljuk, amíg a hagyma puhulni kezd. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük tejszínnel, hozzá adjuk a mustárt és a kapribogyót, majd végül a fehérbort. Amikor összeforrt a mártás, levesszük a tűzről, majd a félig sült húsgolyókra kanalazzuk. A húsgolyókat ismét letakarjuk, visszatoljuk a sütőbe és 10-15 percig sütjük, majd levéve a fóliát, további 10 percig sütjük. Közben kifőzzük a széles metéltet forró sós vízben. A meleg stroganoff húsgolyókat szélesmetéltre kanalazva kínáljuk.

3 megjegyzés:

  1. Jól néz ki! De Stroganoff HÚSGOMBÓC? Érdekes.

    VálaszTörlés
  2. Ez jó ötlet! Eddig csak paradicsomos típusú húsgombócok jöttek szembe velem, és ez kedvemrevalóbb.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Gyöngyi!Csak a fantáziánktól függ, hogy mit készítünk stroganoff módon:)

    Köszi Éva!Egy próbát megér. Finom és laktató.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails