2010. január 16.

Kelkáposztás tortácskák

Kedvelem a vajas linzeres tésztás, zöldséges tortákat. Ez a változat egy újabb lehetőség a kelkáposzta más módon történő felhasználására. Alulra túrós-szalonnás keverék, míg felülre tojásos, krémsajtos keverék került.
Hozzávalók: A tésztához 18 dkg liszt, 12 dkg vaj, 1 csapott teáskanál só, 2-3 evőkanál víz. A töltelékhez 10 dkg túró, 1-2 evőkanál tejföl, só, bors, 10 dkg szalonna, 1 tojás, 2 evőkanál krémsajt, 3-4 evőkanál tejszín, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 5-6 levél kelkáposzta, 2-3 evőkanál pirított mandula. (A megadott mennyiség 4 db 11 cm átmérőjű formához elegendő.)
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. A megmosott kelkáposzta leveleket 1,5 cm széles csíkokra vágjuk, és forró sós vízben félpuhára főzzük. A tojást felverjük, hozzá keverjük a zúzott fokhagymát, a krémsajtot és a tejszínt. A túrót a tejföllel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és a tojásos keverékből 3-4 evőkanálnyit keverünk hozzá. A szalonnát felcsíkozzuk és a túrós keverékhez adjuk. A lehűlt tésztát 4 részre osztjuk, és egyenként két fólia között akkora kör alakú vékony lappá nyújtjuk, hogy a formákat ki tudjuk bélelni úgy, hogy kicsit az oldalán túl érjen. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük, majd megtöltjük. Alulra a túrós keveréket rakjuk, erre jön a kelkáposzta levél, majd a tojásos keveréket kanalazzuk rá és szórjuk meg pirított mandulával. 200 fokon süssük tovább, amíg a töltelék megsül (kb. 10-15 perc). Kínálhatjuk előételként is, vagy borozás mellé, vagy önálló fogásként is.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon gusztusos!! Ráadásul én a káposztát is szeretem! A fotók is nagyon szépek....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jókat főzöl, nekem is tetszenek. Ezért is küldöm neked: http://katakonyha.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Trinity!

    Köszönöm szépen Kata!Örülök, hogy rám gondoltál!(A játékokra legtöbbször sajnos nincs időm - a receptekkel is elmaradásaim vannak - de ki fogom tenni:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails