2010. január 13.

Frankfurti leves

A frankfurti leves alapjául húslevest, ízesítőül kevés római köményt, a sűrítéshez pedig tejszínt használtam. A felkarikázott virslit és a felcsíkozott szalonnát kevés zsíron megpirítottam. Elégedett voltam a végeredménnyel, a menzai frankfurti leveshez nem sokban hasonlított:)

Hozzávalók: kb. 2 liter leveshez 1,5 liter húsleves, 0,5 dl víz, 1 fél fej kelkáposzta, 2-3 pár virsli, 10 dkg szalonna felcsíkozva, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, 2-3 db közepes burgonya, 1,5-2 dl tejszín, szükség szerint só, kb. 10 szem római kömény, késhegynyi őrölt kömény, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megmosott kelkáposztaleveleket kb. 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük és forró vízzel leforrázzuk. Közben a levest a vízzel felmelegítjük, amikor forrni kezd a leszűrt kelkáposzta csíkokat a levesbe szedjük. A virslikarikákat és a szalonnacsíkokat a zsíron kicsit megpirítjuk és a levesbe tesszük. A megtisztított burgonyát kb. 2,5X2,5 cm nagyságú kockákra vágjuk és a leveshez adjuk, fűszerezzük a köményekkel ( a római köménnyel vigyázunk, elég intenzív az íze), borssal és sóval ha szükséges, majd közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul, addigra a kelkáposzta is kellően puha lesz. A zsíron (ami a szalonna és a virsli pirításából megmaradt) a zúzott fokhagymát kicsit átmelegítjük, hozzá adjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük tejszínnel, esetleg egy kevés levessel, csomómentesre keverjük és hozzá adjuk a leveshez, amikor forrni kezd levesszük a tűzről. 15 perc pihentetés után tálaljuk.

4 megjegyzés:

  1. Mindig leírom, és csak magamat tudom ismételni: annyira a szám íze szerinti ételeket főzöl. Nagyon guszta ez a leves is - és egyik kedvencünk. Ideje lenne már nálunk is! Lesz!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Napmátka!A kelkáposzta olyan jó téli étel. Hamarosan jelentkezem még két kelkáposztás étellel, az egyik - szerintem - biztosan elnyeri a tetszésedet.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a levesed és szép a tálalás is! Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails