2010. január 14.

Kelkáposzta krémleves

A télen fellelhető zöldségeket próbálom minél változatosabban elkészíteni. Így született a kelkáposzta krémleves is. Ezt a levest is húsleves alappal készítettem és sűrítésre tejszínt használtam. Ízesítőül került bele egy kis füstölt szalonna, néhány szem római kömény.

Hozzávalók: Két liter krémleveshez 1,5 liter húsleves, 0,5 dl víz, fél fej kelkáposzta, 1 fej fokhagyma, 1 nagyobb szelet szalonna (kb.: 8 dkg) 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál keményítő, 2 nagyobb burgonya, só, fehér bors, 4-5 szem római kömény, 2 dl tejszín.
Elkészítés: A megtisztított fokhagyma gerezdeket (egészben) - 4 db kivételével - a zsíron a nagyobb darabokra vágott szalonnával együtt elkezdjük pirítani. A megmosott kelkáposztaleveleket kb. 1,5 cm széles csíkokra szeleteljük és forró vízzel leforrázzuk. Közben a levest a vízzel felmelegítjük, amikor forrni kezd a leszűrt kelkáposzta csíkokat a levesbe szedjük. Hozzá adjuk a zsírból kiszedett fokhagyma gerezdeket és a szalonnákat is. A megtisztított burgonyát kb. 2,5X2,5 cm nagyságú kockákra vágjuk és a leveshez adjuk, fűszerezzük a köménnyel ( a római köménnyel vigyázunk, elég intenzív az íze), borssal és sóval ha szükséges, majd közepes lángon addig főzzük, míg a burgonya és a kelkáposzta meg nem puhul. A szalonna darabokat kivesszük. Majd a pirításból visszamaradt zsíron 2 gerezd zúzott fokhagymát elkezdünk melegíteni, hozzá adjuk a keményítőt, elkeverjük, felöntjük tejszínnel, esetleg egy kevés levessel, csomómentesre keverjük és hozzá adjuk a leveshez, amikor forrni kezd levesszük a tűzről. Ezt követően hozzá adjuk a maradék 2 fokhagymát zúzva és összeturmixoljuk a levest. Pirított magokkal, pirított kenyérkockákkal kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. Azta! Kelkáposztából még sosem főztem krémlevest! Micsoda szuper ötlet!

    VálaszTörlés
  2. Én sem főztem még k.káposztából krémlevest. Jól kitaláltad! :)

    VálaszTörlés
  3. Csak gratulálni tudok, nagyon jó ötlet, ki kell próbálnom, mint levesimádónak! A leírás alapján már érzem is az ízét, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Ajaj, az a helyes kis szalonna had...:)))

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindenkinek! Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails