2010. január 13.

Mini képviselőfánk

Napmátkának köszönhetően megismerhettem a számomra tökéletes képviselőfánk tésztát! (A szakácskönyvből készítettet sajnos ki kellett dobnom.) Abból is látszik, hogy elégedett voltam a recept alapján készült végeredménnyel, hogy karácsonykor (alsó kép) és újévkor is készült 1-1 adag. A karácsonyi képviselőfánkok megjelenésükben kicsit a hét törpékre emlékeztetnek, mert ekkor még nem találtam meg a megfelelő kombinációt a kinyomó zsákok és végződéseik között. Újévre sikerült a jó minőségű zsákhoz hozzáilleszteni egy másik zsák csillagcsöves végét...Krémtölteléknek főzött süteménykrémet használtam.

Hozzávalók: 35 db kisebb fánkhoz 18 dkg liszt, 5 dkg vaj, csipet só, 1 evőkanál cukor, 4 tojás, 2,5 dl víz, csipet szódabikarbóna. A krémhez 3 tojás, 6+12 dkg cukor, 1 púpos evőkanál kukoricakeményítő, 1 csapott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dkg vaj. A tejszínhez 2,5 dl tejszín habbá verve.
Elkészítés: A tésztához a vizet a vajjal, sóval és cukorral felforraljuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a lisztet és a tűzre visszatéve addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától, ekkor ismét lehúzzuk a tűzről. Amikor a tészta langyos robotgép segítségével hozzákeverjük a tojásokat egyenként, majd végül hozzá keverjük a szódabikarbónát. A tésztát csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk és nagyobb diónyi halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire és 210 fokos előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Ügyeljünk arra, hogy süljenek át a fánkok, mert különben összeesnek. (A fánkoknak szép üreges lesz a belseje, könnyen tölthetőek.) A krémhez a tojások sárgáját 6 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel, keményítővel és a tejjel jól összekeverjük és folytonos keverés mellett krémmé főzzük. A tojások fehérjét habbá verjük a 12 dkg cukorral és a langyos krémhez keverjük.
A kihűlt fánkokat egy éles kés segítségével keresztben felvágjuk, megtöltjük krémmel, nyomózsákból tejszínhabbal díszítjük, a fánk felső részét rátesszük, behűtjük, porcukorral megszórva kínáljuk.

2 megjegyzés:

  1. Most olvasom csak, hogy bevált a tészta! Örülök neki! Nagyon szépek lettek a fánkjaid és mi is szeretjük a főzött krémeket.

    VálaszTörlés
  2. Hálás köszönet érte Napmátka! Nagyon jó recept!Kiadós, finom. Én az ilyen kisebb fánkokat kedvelem, de megtöltve már nem is olyan kicsik...nagyságához képest sok krém fér bele...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails