2010. január 11.

Fehércsokoládés, tejszínes narancslikőr

A likőrkészítés hagyománya a XIII. században jelent meg. Eredetileg gyógyításra használták, majd a franciák tökéletesítették és terjesztették el készítésének fortélyait. A likőrök előállításához magas alkoholtartalmú tiszta szeszt, semleges ízű vodkát, vagy gyümölcspárlatokat (pálinkát) használhatunk. A gyümölcslikőrök esetében az alkohol a felhasznált gyümölcsökben lévő aromákat, illatanyagokat, színezőanyagokat kioldja és tartósítja. A likőrhöz szükség lesz vízre és cukorra. A cukor (fehér kristálycukor) biztosítja a megfelelő édességet, sűríti a líkőrt és konzerválja az aromát. A felhasznált gyümölcsnek minél magasabb a gyümölcssav-, aroma- és szinezéktartalma annál előnyösebb a likőrök készítéséhez. A gyümölcs jó minőségű és idényjellegű legyen. (A Recept Paradicsomból okosodtam.)

Karácsony alkalmából - úgy gondoltam -, hogy a megajándékozottaknak gondoskogom gyógyításáról, testének, lelkének melengetéséről, ezért saját készítésű líkőrökkel kedveskedek nekik. Öt féle likőr készült "boszorkánykonyhámban": narancslikőr, fehércsokoládés-tejszínes narancslikőr, csokoládélikőr, limoncselló, és bodzabogyó likőr (középső kép:) Elsőként következzen - Mónika barátnőm kívánságára! - a fehércsokoládés, tejszínes narancslikőr. Ehhez a likőrhöz először narancshéjat és narancsot áztatunk alkoholban legalább 1-2 hétig. Én jó minőségű gyümölcspálinkát használtam. Majd ezt követően történik a szirup, a narancsos alkohol, a tejszín, és a fehércsokoládé összefőzése. (Megjegyzés: az itt megadott narancsos alkohol mennyiségéből két féle narancslikőr, a szirup mennyiségéből a narancslikőrökön túl még a limoncselló is készült. Harmadoljuk, vagy felezzük a narancsos alkohol és szirup mennyiséget. A sima narancslikőrhöz a szirupot tovább higítottam.)

Hozzávalók: A narancsos alkoholhoz: 8 db narancs vékonyan lehámozott héja, 4 narancs fehér részektől megtisztított és vastagon felkarikázott húsa, 5-6 dl pálinka, (amennyi jól ellepi a narancshéjat) fél vaníliarúd. A sziruphoz 1kg cukor, 1 liter víz. A tejszínes keverékhez 5 dl tej, 8 dl tejszín, 2 db friss tojás, 10 dkg fehércsokoládé, 2 narancs reszelt héja, fél vaníliarúd és a kikapart belseje, ízlés szerint 2-3 csomag vaníliás cukor.
Elkészítés: A narancshéjat és a narancshúst a vaníliarúd társaságában egy két literes üvegbe tesszük és felöntjük pálinkával. 1-2 hétig érleljük, közben néhányszor összerázogatjuk. Cukorból és vízből szirupot főzünk. A tejszínes alaphoz a tejet felforrósítjuk 2 narancs reszelt héjával, a vaníliarúddal, a fehércsokoládéval. A narancsos alkoholt összekeverjük a szirup kb. kétharmadával. A tojásokat a vaníliáscukorral elkeverjük, adunk hozzá kb. 5-6 dl szirupos, narancsos alkoholt, a tejszín felét. Jól összekeverjük és a meleg tejhez adjuk, majd végül a maradék tejszínt is hozzá keverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük, de nem forraljuk. Melegen üvegekbe töltjük. Kb. 1,8-2 liter fehércsokoládés, tejszínes narancslikőrt kapunk a megadott mennyiségből.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a receptet, szoktam én is itthon pancsolni likőröket, ki fogom ezt is próbálni!

    VálaszTörlés
  2. UramIsten, de jó lett a fejléced! Mióta nem jártam nálad, vagy mikor változott, mert ez valami gyönyörűűűűűűűű lett!

    VálaszTörlés
  3. Gyöngyi! Csak javasolni tudom a kipróbálását. Ez vol az egyik kedvenc.

    Trinity!:))

    Köszi Szepyke!Valamikor múlt héten készült...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails