2010. február 24.

Zelleres, tejszínes burgonya

Nagyon megkedveltem a vajban sült zellert, ezért ebbe a rakott ételbe is- a burgonyával együtt - vajban elősütve került. A zelleres, tejszínes burgonyát gazdagíthatjuk sonkával, de nélküle is fogyaszthatjuk köretként és önálló ételként egyaránt.

Hozzávalók: Két adaghoz 4 nagyobb burgonya, 1 kisebb zellergumó, 2 db zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékonyra szeletelt sonka, 8 dkg vaj. A tejszínes öntethez 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, 6 dkg krémsajt, 1 tojás, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított burgonyát 0,5 cm-es karikákra szeleteljük, a megtisztított zellergumót hosszában négy felé vágjuk és keresztben 2-3 mm-es darabokra szeleteljük. A felszeletelt burgonyát, zellert a vajjal együtt egy serpenyőbe tesszük és elkezdjük sütni, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzá adjuk a felaprított fokhagymát és zöldhagymát. Lefedve és többször kevergetve addig sütjük, amikor a fakanállal el tudjuk vágni a burgonyát (kb.: 12-15 perc). Közben összekeverjük a tejszínes öntet hozzávalóit. Az elősütött zelleres burgonya felét egy hőálló edénybe tesszük, rátépkedjük a sonka felét, ráöntjük a tejszínes öntet felét. Erre jön a zelleres burgonya, a sonka és a tejszínes öntet másik fele. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük úgy, hogy a tejszínes öntet átsüljön. Melegen salátával kínáljuk.

2010. február 23.

Mézes gabonapelyhek

A mézes kukoricapehely nagyon jó ötletével először Lúdanyónál találkoztam, majd Moha hívta fel rá ismét a figyelmemet. Kicsit tovább gondoltam, részben azért is, mert nem volt kellő mennyiségű kukoricapehely otthon. Pontosabban abban a tudatban voltam, hogy van, mert a szomszédnénitől kaptam két, zárt zacskóban lévő fahéjas"valamit", amit ők ugyan nem esznek meg (úgy kapták ők is:), inkább kidobják, ha nekünk nem kell...Úgy gondoltam, én majd hasznosítom valamilyen kekszhez és elfogadtam. A zacskót kibontva tudtam meg, hogy fahéjas gabonapelyhet kaptam. Sebaj, gondoltam ebből is el lehet készíteni a mézes változatot. És jól gondoltam, a sápadt gabonapehely mosolygós aranysárga színűvé változott és ropógósságával és szépséges színével csak úgy kínálja magát. Tettem hozzá még kukoricapelyhet, zabpelyhet, diót és mazsolát. Következőképpen készült:
Hozzávalók: 10 dkg kukoricapehely, 10 dkg zabpehely, 20 dkg fahéjas gabonapehely, 6-8 dkg durvára vágott dió, 6-8 dkg mazsola, 8 dkg méz (kicsit kevesebb mézet használtam, mint Lúdanyó és Moha mert a gabonapehely kicsit édes volt), 5 dkg vaj.
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy nagy tepsit (36 cm X 40 cm) sütőpapírral kibélelünk.A száraz hozzávalókat (pelyhek, dió, mazsola) egy tálba tesszük és jól összekeverjük. A mézet és vajat együtt felolvasztjuk és ráöntjük a pelyhek keverékére, jól elkeverjük, hogy mindenhová jusson. A sütőpapírral bélelt tepsire öntjük, elegyengetjük és betesszük sütni 20-25 percig, közben többször megkeverjük, amikor a gabonapelyhek kezdenek aranysárgává válni. Sütés után kihűtjük, kézzel átkeverjük, hogy az összeragadt részek szétváljanak és egy jól záródó üvegbe tesszük. (Az én tapasztalatom is az, hogy nem kell sokáig tárolni:) Csak javasolni tudom az elkészítését, mert nagyon finom és anyagilag is jobban kijövünk, hiszen az olcsóbb, natúr ízű gabonapelyhekből elkészíthetjük és ízesíthetjük az éppen otthon lévő hozzávalókkal, a fentieken túl pl: aszalt, szárított gyümölcsökkel, kókusszal, mandulával, mogyoróval stb.)

2010. február 21.

Bagel

A bagel sütés apropójául az szolgált, hogy kaptam ajándékba egy bagel szaggatót. Persze az eredeti bagelt kézzel formázzák. Végül a kiszúrt tésztakarikákat én is kézzel formáztam, mert a szaggató olyan mint egy nagy linzerkarika kiszúró, és a kelt tészta hullámos szélét, - középről kifelé húzva - eltüntettem. Több receptet is megnéztem, végül kialakítottam egy egyszerű saját változatot. ( A bagel készítéséről és történetéről itt olvashatunk. Aki úgy készítene bagelt, hogy nem a formázza a tésztát, hanem kiszúrja, használhat 9-10 cm átmérőjű fánk kiszúrót, a közepét pedig 3cm átmérőjű pogácsa szaggatóval, vagy pohárral szúrja ki.)
Hozzávalók: 14 db-hoz 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 2, 5 dl tej, 8 dkg vaj, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1-2 liter víz és 1 evőkanál cukor , 1 teáskanál só a tészta főzéséhez, a szóráshoz tetszés szerint darálatlan mák, pirított szezámmag, pirított napraforgómag.
Elkészítés: A tejet a vajjal felmelegítjük, kicsit hűtjük, hogy ne legyen forró. Hozzá adunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, 10 percig pihentetjük. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, két evőkanál cukrot, 1 egész tojást és egy fehérjét. Az egy tojás sárgáját félre tesszük a tészta kenéséhez. A felfutott élesztős tejet a liszthez adjuk és jól bedagasztjuk a tésztát. Amikor szép fényes, és összeállt a tészta meleg helyen, letakarva egy órát kelesztjük. Ezt követően lisztezett felületen 2-2,5 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és a bagel (vagy fánk) szaggatóval kiszaggatjuk a bágeleket. A tésztakarikákat letakarjuk és meleg helyen ismét kelesztjük kb. 20-30 percig. Közben vizet forralunk egy kisebb fazékban és megcukrozzuk, sózzuk. A sütőt elkezdjük melegíteni 200 fokra. A megkelt bageleket kicsit kézzel megformázzuk úgy, hogy középről kifelé haladva meghúzzuk kicsit a tésztát és eltüntetjük a hullámos szélét. Ezt követően a bageleket forrásban lévő vízbe tesszük egyenként, úgy hogy fél-fél percig főzzük mind két felét. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Miután mindegyik bagellel így jártunk el, kevés vízzel elkeverjük a tojás sárgáját, megkenjük vele a bageleket és megszórjuk tetszés szerinti magokkal. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük. Langyosan fogyaszthatjuk. (Keresztben félbe vágva pl.krémsajttal, sonkával, túróval, lekvárral stb. megkenhetjük. Frissen a legjobb, de később félbe vágva pirítósként is fogyaszthatjuk.)

2010. február 19.

Sajtos kréker

Nagyon régóta kerestem egy ilyen fajta ropogtatni valót. Ez a sajtos kréker számos jó tulajdonsággal rendelkezik. Ami a legfontosabb, nagyon finom. Könnyen elkészíthető, akár előre is dolgozhatunk vele, sokáig el áll. Aki kedvet kapott hozzá, próbálja ki. Forrás innét.

Hozzávalók: A tésztához 45 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál só, 2 evőkanál tejföl. A kenéshez 1 tojás felverve, a szóráshoz 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyan kinyújtjuk. (Én a nyújtás előtt pihentettem 30-40 percet. A nyújtást két részletben is végezhetjük.) A kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük a felvert tojással és rászórjuk egyenletesen a sajtot. Derelyevágóval kb. 2 cm X 2cm-es rombuszokat, vagy négyzeteket vágunk a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Amíg a sütő melegszik, pihentetjük a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. 3-4 gáztepsire való kréker lesz belőle.

Tejszínes hagymával sült csirkemell

Amikor gyorsan kell ebédet, vagy vacsorát készíteni szeretek olyan ételt kitalálni és főzni, aminél nem kell különösebben gondolkodni, hogy milyen köretet adjak hozzá, mert úgy ötlöm ki, hogy az már vele készüljön. Ilyen a tejszínes hagymával sült csirkemell is, amit még gazdagítottam vajban sült kenyérkockákkal és kaptam egy tartalmas fogást. Kínálhatjuk fejes salátával, savanyú uborkával, céklasalátával stb.
Hozzávalók: Két személy részére 4 db fél filézett csirkemell, 2 db nagyobb hagyma, 2 dl tejszín (vagy 1 dl tejszín és 1 dl tejföl), 1 ágacska kakukkfű, 0,5 dl fehérbor, só, frissen őrölt bors, 5 dkg juhtúró, 2-4 szelet száraz kenyérből készült vajban sült kenyérkocka (én magos barna kenyeret használtam), 15-20 dkg vaj/margarin.
Elkészítés: A kenyérkockákat 8-10 dkg vajon megpirítjuk egy serpenyőben. A megmosott, megtörölt csirkemelleket sózzuk, borsozzuk és 5 dkg vajon oldalanként 4-4 percig sütjük és kivesszük a serpenyőből. A megtisztított hagymát félbe vágjuk, majd csíkokra szeleteljük. A hús sütésből visszamaradt vajhoz adunk még 5-8 dkg vajat és ezen kezdjük el sütni a hagymát. Hozzá adjuk a kakukkfű leveleket, sózzuk, borsozzuk. Amikor már üvegesre sült, felöntjük tejszínnel és a borral. 5 percig forraljuk hogy sűrűsödjön, majd levesszük a lángról. A hússzeleteket egy tűzálló tálba fektetjük, megszórjuk a pirított kenyérkocka háromnegyed részével, rákanalazzuk a tejszínes hagyma felét, egyenletesen elosztva a hússzeletekre. Ezt követően rászórjuk a maradék kenyérkockát és végül rákanalazzuk a maradék tejszínes hagymát. Megszórjuk juhtúróval, letakarjuk alufóliával és 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. (10-15 perc sütés után vegyük le az alufóliát.) tetszés szerinti salátával, savanyúsággal kínálhatjuk.

Csőben sült brokkoli

Egyszerűen elkészíthető, önálló ételként, vagy köretként is fogyasztható. Lehetőleg friss, nem fagyasztott brokkoliból készítsük.

Hozzávalók: 50 dkg friss brokkoli, a mártáshoz 1 kis fej hagyma, 5 dkg vaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejszín, 1 dl tej, 2 nagyobb tojás, 10 dkg krémsajt, só, frissen őrölt bors, kevés szerecsendió, kevés vaj és zsemlemorzsa az edény kikenéséhez és szórásához.
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk és vízgőz felett párolóbetétben 10-12 perc alatt megpároljuk. A mártáshoz a megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk. A vajat felhevítjük és a hagymát üvegesre pároljuk rajta, majd meghintjük liszttel, elkeverjük és felöntjük tejjel és tejszínnel. Csomómentesre főzzük, hozzá adjuk a krémsajtot, a zúzott fokhagymát és sózzuk, borsozzuk, valamint reszelünk bele egy kevés szerecsendiót. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a mártásba keverjük, a fehérjét habbá verjük, majd a habot is a mártásba forgatjuk. Egy hőálló edényt kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. A párolt brokkolit az edénybe rakosgatjuk, rákanalazzuk a mártást és 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Melegen tálaljuk.

2010. február 17.

Kakukkfüves, vajban sült sütőtök

A kakukkfüves, vajban sült sütőtökkel gazdagíthatjuk a húsokhoz kínált köreteket, de önálló ételként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók: 4 adaghoz 1 db közepes sonka sütőtök, 10 dkg vaj, 2-3 ágacska kakukkfű, 6-8 szelet bacon szalonna csíkokra vágva, 2 db pfefferóni paprika, só, frissen őrölt bors, 1 dl pezsgő, vagy fehérbor (édes).
Elkészítés: A sütőtököt hosszában félbe vágjuk, magját eltávolítjuk, meghámozzuk, majd ismét hosszában elfelezzük és végül keresztben 1 cm széles szeletekre vágjuk. A vajat - egy akkora edényben, hogy a sütőtök elférjen benne - felolvasztjuk, és kisütjük benne a szalonna csíkokat. A pörcöt kivesszük. A sütőtök szeleteket a vajon elkezdjük sütni, meghintjük a felszeletelt pfefferóni paprikával. A kakukkfű ágakról lehúzzuk a leveleket és kétharmad részét a sütőtökre szórjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A sütőtök szeleteket sütés közben egy kanállal forgassuk, keverjük, hogy egyenletesen süljenek. Kb. 10-12 perc alatt megpuhulnak a tökszeletek, ekkor felöntjük pezsgővel (lehetőleg édessel, mert az egy máz réteget képez a sütőtökön) és rázogatva az edényt, hagyjuk hogy a pezsgő lesüljön és mázat képezzen. A maradék kakukkfűvel megszórva tálaljuk. Aki szereti a szalonna pörcöt is rászórhatja.

2010. február 15.

Ricottás, aszalt sárgabarackos tortácskák

Kívül ropogós, belül puha, egyszerű desszert. A tésztakorongok kinyújtása igényel egy kis türelmet, de viszonylag gyorsan elkészülünk vele.

Hozzávalók: 9 cm-es formákból, 8-10 darabhoz, a tésztához: 16 dkg liszt, 3 dkg cukor, 14 dkg vaj, 1-1,5 evőkanál víz. A töltelékhez 25 dkg ricotta túró, 8-10 db aszalt sárgabarack kisebb darabokra vágva, 4-6 dkg porcukor, 1 nagyobb tojás, 2 evőkanál tejszín (elhagyható), 2-4 evőkanál pirított mandula szeletek, porcukor a szóráshoz.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A lehűlt tésztát 8-10 egyenlő gombóccá formázzuk és a gombócokat két fólia között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a kis tortaformákat ki tudjuk bélelni úgy, hogy a formán kicsit túl lógjanak. A formákat egy nagyobb lapos tepsire helyezzük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 15-20 perc alatt szinte készre sütjük a tortákat. (Légkeveréssel 180 fokon sütjük.)Ekkor megtöltjük az aszalt sárgabarackos, ricottás töltelékkel a tortákat, megszórjuk pirított szeletelt mandulával, és további kb. 10 percig sütjük, amíg a ricotta át nem sül. Porcukorral megszórva, langyosan már fogyaszthatjuk.

2010. február 13.

Pácban sült kakukkfüves cékla

Gyorsan elkészíthető, tartalmas kísérője lehet sülteknek. Kicsit édeskés íze miatt, frissen facsart citrommal tálaljuk.

Hozzávalók: Személyenként 1 db közepes cékla, a pácléhez 1-2 evőkanál olívaolaj, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis ágacska kakukkfű, só, frissen őrölt bors, a sült cékla locsolásához frissen facsart citrom.
Elkészítés: A céklát meghámozzuk, 3-4 mm-es kerek szeleteket vágunk belőle (ha dundi a cékla, hosszában félbe vágjuk és félkör alakú szeleteket vágunk belőle). A páclé hozzávalóit összekeverjük és beleforgatjuk a felszeletelt céklát. Kb. 1 órát a pácban hagyjuk. Felmelegítünk egy serpenyőt és páclevestől beleöntjük -adagonként - a céklát. (Ha kevésnek találjuk a sütéshez az olívaolajat, adhatunk hozzá 1-2 evőkanálnyit, de ne sokat.) Kb. 5-6 percig sütjük a céklát. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, leitatjuk róla a zsiradékot, majd tálaláskor frissen facsart citrommal meglocsolva - esetleg még kakukkfűvel, frissen őröl borssal megszórva - melegen kínáljuk.

2010. február 11.

Csípős csirkemell, pezsgős barackkal

Egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel. Szürke téli napokon jól jön egy kis napsárga és tűzpiros az ételünkben hangulatjavítóként.

Hozzávalók: 2 személy részére 6 db fél filézett csirkemell, 1 doboz, vagy üveg őszibarack befőtt (kb. 8-10 dl körüli), 1 nagyobb hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5-7 dkg vaj/margarin, 2-3 szárított pfefferóni paprika, 1 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál méz, 0,7-1 dl pezsgő (vagy fehérbor)3-4 szál zeller zöld.
Elkészítés: A megtisztított hagymát felkockázzuk és a vajon elkezdjük dinsztelni. A csirkemellet kb. 3 cm X 3 cm-es kockákra vágjuk és a hagymához adjuk. A pfefferónit felaprítjuk és egy kivételével a húshoz adjuk 2 zúzott fokhagymával együtt. Fedő alatt pároljuk a húst és közben sózzuk, borsozzuk. A barack befőttet lecsöpögtetjük. A mézet, az olívaolajat a maradék aprított pfefferónival, 2 zúzott fokhagymával és felszeletelt zeller zölddel, borssal és a pezsgővel összekeverjük és beleforgatjuk a fél barackokat. Amikor a hús megpuhult hozzá adjuk a barackos keveréket és 6-8 percig fedő alatt tovább pároljuk, majd végül fedő nélkül 3-4 percig hogy sűrű szaftot kapjunk. Miután elkészült, fogyaszthatjuk rizzsel, de kenyérrel, akár pirítóssal is a szaftot tunkolva.

Zelleres, pfefferónis sütőtök krémleves

Sokan sokféleképpen készítettek sütőtök krémlevest. Most egy zelleres, feferónis változatot főztem. Ma már leginkább a sonka sütőtököt lehet a boltokban kapni. Ebből készült a leves is. Kisebb mérete, vékonyabb húsa miatt is könnyebben kezelhető. Piacon azért találkozhatunk - a gyermekkoromat is idéző - hatalmas sütőtökkel, a bundolával:) Némelyik olyan nagyra megnőtt, hogy egy ember nehezen birkózott meg vele. A bundola vastagabb húsú, rostosabb szerkezetű volt. Jellemzően sütőben megsütve, esetleg kicsit megcukrozva, lekvárral (hecsedlivel, szilvával) megkenve fogyasztottuk...A leves így készült:

Hozzávalók: 1 db kisebb sonka sütőtök, 1 db kisebb zeller, 6-8 dkg vaj/margarin, 2-3 szárított feferóni paprika, 1-2 gerezd fokhagyma, kb. 1-1,3 liter leves, 1-2 dl tejszín, 1-2 evőkanál barnacukor, só, frissen őrölt bors, 1 ágacska kakukkfű, 1-2 evőkanál liszt, kéksajt a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés: A sütőtököt hosszában félbe vágjuk, magházát eltávolítjuk, meghámozzuk és felkockázzuk. A zellert is megpucoljuk és felkockázzuk és a tökkel együtt a vajon elkezdjük sütni. Hozzá adjuk a feldarabolt pfefferóni paprikát (a magja ne nagyon kerüljön bele), a kakukkfű leveleket, borsozzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Párolás közben hozzá adjuk a cukrot és sózzuk. Amikor megpuhult a tök és a zeller, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a tejszínnel és a leves felével. Hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és összeturmixoljuk, majd felöntjük a maradék levessel és összemelegítjük, de nem forraljuk. Kéksajttal, pirított kenyérkockával kínálhatjuk.

2010. február 9.

Mogyorókrémes-csokoládés desszert

Kevés alapanyagból, könnyen összeállítható desszert. A munka jelentős részét a sütő végzi:) Ehhez a desszerthez szükséges a képen látható, vagy ahhoz hasonló sütőtálka., ha külön adagokban készítjük. (Tipp: ha nem külön adagokat készítünk, egy nagyobb magasabb falu sütőtálban is elkészíthető.) Forrás: "Csokoládé" című szakácskönyv.
Hozzávalók: 6 adaghoz 2 tojás, 2 tojás sárgája, 2 dkg cukor (aki édesebben szereti 4-6 dkg-ot is adhat hozzá) 1 teáskanál kukorica keményítő, késhegynyi őrölt fahéj, 6 dl tej, 8 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 4 evőkanál mogyorókrém.
Elkészítés: A tojásokat, a tojások sárgáját a keményítővel jól összekeverjük. A tejet megmelegítjük és folyamatos keverés mellett a tojásos keverékhez adjuk. A csokoládét és a mogyorókrémet megolvasztjuk és a masszához keverjük a fahéjjal és a cukorral együtt. (A tej melegítését és a csokoládé, valamint a mogyorókrém olvasztását végezhetjük mikróban.) Az így kapott keveréket 6 tűzálló tálkába öntjük és egyenként letakarjuk alufóliával. A tálkákat tepsibe állítjuk, és annyi forró vizet öntünk a tálak közé, hogy a tálkák feléig érjen. 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 35-40 percig sütjük. A formákat kivesszük a tepsiből és hagyjuk kihűlni a desszertet, majd lehűtve tálaljuk. Ízlés szerint díszíthetjük, de simán is tálalhatjuk.

Töltött káposzta

Szeretek töltött káposztát főzni. Két fajta változatot készítek, az egyik a téli, savanyú káposztából, készül oldalassal, szalonnával, füstölt kolbásszal együtt főzve. A másik a nyári, friss káposztából készül, szalonnával, savanykás-édeskés, kapros, tejfölös habarással. A családunkban többféle képen készült a téli töltött káposzta, anyu volt hogy paradicsommal készítette, (ma már nem) a mamám a disznóvágásos töltött káposztát jól megpakolta tokaszalonnával. Én kialakítottam a saját változatomat. Nálam a töltött káposzta tipikusan vendégváró étel, nagy mennyiségben készítem. (Legutóbb a születésnapi köszöntőknek készült 2 kg darált húsból, 2 fej és 1 kg apró savanyú káposztából és kb. 1,7 kg oldalasból. E mellett azért más is készült, mert nem mindenki szereti a töltött káposztát, de a többség igen.) Következzék a téli töltött káposzta, ahogy én készítem:
Hozzávalók: Kb. 17-20 db töltelékhez 1 fej és 60-70 dkg gyalult savanyú káposzta, 1 kg darálthús (lapockából),17 dkg rizs, kb. 80-90 dkg oldalas felszeletelve, 1 szál füstölt kolbász és 20-30 dkg füstölt szalonna felszeletelve, 1 közepes fej hagyma, 6-8 gerezd fokhagyma, 1 nagyobb tojás, frissen őrölt bors, 2-3 evőkanál szép piros őrölt pirospaprika, só ízlés szerint (1-2 evőkanál), 3 db szárított pfefferóni paprika, 2 evőkanál zsír.
Elkészítés: A káposzta fejről lefejtjük a leveleket. Általában egy káposztán 17-20 db tölthető levél van. (Én a laposabb fejű, vékonyabb levelű savanyú káposztát szeretem töltött káposztához használni.) A leveleken lévő vastagabb ereket levágjuk. Ha túl savanyú a káposzta hidegvízbe áztatjuk. A megmaradt káposzta közepet vékony csíkokra felszeleteljük. A megtisztított hagymát felkockázzuk és egy evőkanál zsíron megdinszteljük. A rizst félig megfőzzük. (Ezt el is hagyhatjuk, de én mindig félig megfőzöm, így szeretem készíteni.) A darálthúst egy nagyobb tálba tesszük, hozzá adjuk a dinsztelt hagymát a zsírral együtt, a rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, őrölt pirospaprikát. Jól összekeverjük a tölteléket. Egy nagyobb fazekat kizsírozunk, az aljára szórunk a felszeletelt savanyú káposztából, teszünk néhány szelet oldalast, szalonnát, kolbászt. Erre jönnek a töltelékek, amiket a következő képen készítünk. A bal tenyerünkre fektetünk egy savanyú káposzta levelet úgy, hogy a csuklónk felől legyen a levél alja, ahol az erezet kezdődik. Egy kisebb ökölnyi töltelék kupacot helyezünk a levél aljára, a felőlünk eső oldalát középre hajtjuk és a töltelék felől feltekerjük, majd a levél másik oldalát bedugdossuk a töltelék felé. A töltelék felcsavarása ne legyen túl szoros, de túl laza sem. A levélbe csavart töltelékeket szorosan egymás mellé rakosgatjuk, erre a rétegre újabb felszeletelt káposzta réteg kerül, majd az oldalas, szalonna és kolbász. Addig rakjuk a rétegeket, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Felülre a húsos, szalonnás, kolbászos réteg kerüljön és erre a szeletelt káposzta és a pfefferóni paprika. A káposzta háromnegyedéig felöntjük a fazekat vízzel és feltesszük főni 2-3 órát. (A töltelékben lévő pirospaprikától és a kolbásztól kellően piros lesz, se paprikát, se rántást , se paradicsomot nem teszek rá.) Tejföllel és fehér kenyérrel kínáljuk.

Forró csokoládé felnőtteknek

Egy átfagyoskodott utazás után kitűnő lélekmelegítő. Felnőtteknek ajánlom, mivel alkoholt is tartalmaz. A következőképpen készítettem:

Hozzávalók: 8-10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé, 4-5 dl tej, 2 dl tejszín, 1 kisebb darab fahéj, vaníliás cukor és cukor ízlés szerint, 5-7 cl konyak.

Elkészítés: A tejet, a tejszínt a csokoládéval és a fahéjdarabbal felmelegítjük, hozzá adjuk a cukrot és a konyakot és néhány percig együtt melegítjük, de nem forraljuk. A fahéjdarabot kivesszük, csészébe töltve fogyasztjuk.

2010. február 7.

Pithiviers

Ismét egy nagyszerű francia süteményén. Pithiviers (ejtsd: pitivié) nem más, mint francia Pithivier járásból származó mandulás, leveles tésztás finomság. Készíthetjük bolti leveles tésztából is, bár én most saját készítésűt használtam, de még így is egyszerűen elkészíthetjük, ha betartjuk a Pithivier készítés szabályait. (Most nem térek ki a leveles tészta készítésére, csak megemlítem, hogy 25 dkg margarin, 25 dkg liszt + amennyit a készítésnél felvesz,1,2 dl boros víz az összetevője. Bevallom mandula helyett most mogyorót használtam, lustasági okokból, mivel volt kellő menyiségü mogyoró darálva:) A recept az "egy falat Franciaország" című szakácskönyvből származik.
Hozzávalók: kb. 60 dkg levelestészta, a töltelékhez 14 dkg vaj, 13 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 2 evőkanál rum, 1 narancs reszelt héja, 14 dkg őrölt mandula (vagy mogyoró) 1 evőkanál liszt. A tészta kenéséhez 1 kisebb tojás, a szóráshoz porcukor.
Elkészítés: A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral hozzá adjuk a tojásokat, a rumot, a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd bele forgatjuk az őrölt mandulát/mogyorót és a lisztet. Amíg a tésztát előkészítjük, hűtőbe tesszük a tölteléket. A tésztát két felé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. Könnyen kivághatjuk a kört, ha egy 28 cm átmérőjű tortasütő formát a tésztára helyezünk, és derelyevágóval körbevágjuk a forma mellett. Ekkor a kör alakú lapunkat egy sürőpapírral bélelt nagyobb tepsire fektetjük. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén körben 2 cm-es peremet üresen hagyunk. Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát, és az előzőek szerint kivágjuk a másik kör alakú lapot is. Egy vékony pengéjű kés segítségével (a képen látható) rozetta mintát karcoljuk a tésztába úgy, hogy nehogy átvágjuk a tésztát. Az alsó lap üresen hagyott peremét megkenjük tojással, ráfektetjük a rozetta mintás lapot, úgy hogy teljesen egymáshoz illeszkedjenek. Ekkor a Pithivierst 1-2 órára, de legjobb ha egy éjszakára, hűtőbe, vagy hűvös helyre tesszük. A sütéshez 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert akkor nem tud szépen megemelkedni. 25-30 percig sütjük, amíg szépen feljön a tészta és aranybarnásra nem sül. Hűtjük, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.

Szűzérme medallionok vajban sült zöldségágyon

Ebben az ételben a zöldségek átvették a főszerepet. Zeller, sárgarépa, zöldséggyökér vajban sütve, enyhén sózva, borsozva sütés közben. Hihetetlen jó ízük van. Arra ügyeljünk -főleg a zeller és a zöldséggyökér tekintetében - hogy zsenge és ne fás legyen a sütésre szánt zöldség. (Meglepő módon elég laktatóak voltak a zöldségek, így más köret nem is került a hús mellé, de természetesen kínálhatunk hozzá:)

Hozzávalók: Személyenként 2-4 db kb. 3 cm vastagságú szűzérme szelet, 2-4 szelet bacon szalonna, só, frissen őrölt bors, 1 db közepes sárgarépa, 1 db közepes zöldséggyökér, 1 db kisebb zsenge zeller, vaj a sütéshez kb.5-6 dkg
Elkészítés: A megtisztított zöldségeket hosszanti irányban kb. 3 mm-e szeletekre vágjuk. A szűzérme szeleteket megsózzuk, borsozzuk, körbetekerjük szalonna szelettel és fogvájóval megtűzzük. A vajat felhevítjük egy serpenyőben, majd a szűzérme szeletek mind két oldalát hirtelen megpirítjuk, majd mérsékeljük a tüzet és fedő alatt kb. 8 percig lassú tűzön sütjük (aki nem szeretné átsütni, rövidebb ideig süsse). Ezt követően kivesszük a serpenyőből a szűzérme szeleteket. A visszamaradt vajon elkezdjük sütni a zellert, a zöldéggyökeret és végül a sárgarépát úgy, hogy a zöldségszeletek ne érjenek egymáshoz, vagyis ne párolódjanak, hanem süljenek. Sülés közben sózzuk, borsozzuk a zöldségeket. Miután megsültek a zöldségek, papírtörlővel itassuk le a felesleges zsiradékot, rendezzük tányérra és helyezzük rá a szűzérme medalionokat.

2010. február 5.

Tésztába zárt lakoma

A tésztába zárt lakoma nem más, mint a maradékok felhasználásából készült finom vacsora volt. (Jó kis recept lehetett volna az előző VKF-re, de arról most lemaradtam...) Mennyiségeket most nem adok meg a recepthez, csak felsorolom őket, hátha valakinek ihletül szolgál:)

Hozzávalók: Gyúrt tészta maradék (én az őrölt magos és mákos sós rúd maradék tésztáját használtam fel), csiperke saláta maradék, sült hús maradék, savanyú káposzta, kevés bacon szalonna, néhány szelet cukkini felcsíkozva, maradék főzött majonéz, felvert tojás (ez is maradék volt...)
Elkészítés: A tésztát vékonyan kinyújtjuk kör alakúra. Az egyik felére rápakoljuk a tölteléket rétegesen, rákenjük a főzött majonézt, ráhajtjuk a tészta másik felét, villával lenyomkodjuk a tészta szélét, felvert tojással megkenjük. 200 fokra előmelegített sütőben egy sütőpapírral bélelt tepsin kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Londoni szelet

A Londoni szeletet sokan ismerhetik, olyan tipikus nagymama sütemény, vagy ahogy én hívom időutazós. Ízeivel utazásra hív a múltba...Egyszerű, könnyen elkészíthető és nagyon finom. (A recept barátnőm anyukájától származik Nagytótfaluból. Egy keveset változtattam rajta, úgy emlékszem...:)A következőképpen készítem:

Hozzávalók: A tésztához 30 dkg liszt, kb.3/4 csomag sütőpor, 10-12 dkg zsír, 4 tojás sárgája, 12 dkg cukor, 2 evőkanál tejföl, 1 citrom reszelt héja. A tetejére 4 tojás fehérje, 12 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 8-10 evőkanál lekvár (kajszi, meggy, ribizli, málna stb. ízlés szerint).

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tehetjük, de ha erre nincs időnk ki is hagyhatjuk. Lisztezett felületen akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy egy közepes sütőpapírral bélelt tepsibe beleférjen. A tésztát a tepsiben megkenjük lekvárral, rászórjuk a darált dió felét. A tojások fehérjét, a cukor fokozatos hozzáadásával habbá verjük. A maradék diót lazán a habba forgatjuk és a diós tésztára kenjük, elegyengetjük és 170 fokon addig sütjük, amíg a tészta átsül és a hab felső része szárazra nem sül (kb. 35-40 perc) Langyosan már szeletelhetjük.

Őrölt magos és mákos sós rudak

Ropogós, kiadós, előre elkészíthető, sokáig eláll, ez mind-mind erénye a magos és mákos sós rudacskának, és emellett nagyon-nagyon finom. Az őrölt magkeverékkel való ízesítés csak egy aprócska továbbgondolása az eredeti mákos receptnek. (Mind két változat elnyerte a születésnapi vendégsereg ízlését:)(Forrás innét.)

Hozzávalók: A tésztához 40 dkg finomliszt, 40 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 1 kis doboz tejföl, 25 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, 1 nagy evőkanál só, annyi tej a nyújtáshoz, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk (kb. 1 dl) Az összegyúrt tészta egyik felébe 2-3 evőkanál darálatlan mák, a másik felébe 3-4 evőkanál pörkölt magőrlemény (pl. 1-1evőkanál tökmag, napraforgó mag, szezámmag, lenmag megpörkölve, majd őrölve). A tetejére 2 tojásfehérje, pirított szezámmag.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ezután elfelezzük a tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a darálatlan mákot, a másik felébe pedig az előre elkészített pörköl magörleményt.(Ehhez egy serpenyőben tetszés szerinti magokat megpirítjuk, majd késes aprítóval, vagy kávédarálóval megőröljük.) Ezt követően a tésztákat fóliába csomagoljuk és éjszakára, de legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hidegen pihentetett tésztákat külön-külön enyhén lisztezett felületen kb. 0,5-0,8 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk pirított szezámmaggal és derelyevágó segítségével kb. 10 cm hosszú és 0,5-0,8 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat sötőpapírral bélelt tepsire fektetjük és 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel ha van) aranysárgára sütjük. A megadott mennyiségből kb. 4-5 gáztepsire való rudacska lesz. Attól függ mekkorára vágjuk a tésztát. Ha kevesebb mennyiséget szeretnénk sütni, akkor is érdemes a megadott mennyiséget begyúrni és pl. a felét lefagyaszthatjuk.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails