2010. február 5.

Őrölt magos és mákos sós rudak

Ropogós, kiadós, előre elkészíthető, sokáig eláll, ez mind-mind erénye a magos és mákos sós rudacskának, és emellett nagyon-nagyon finom. Az őrölt magkeverékkel való ízesítés csak egy aprócska továbbgondolása az eredeti mákos receptnek. (Mind két változat elnyerte a születésnapi vendégsereg ízlését:)(Forrás innét.)

Hozzávalók: A tésztához 40 dkg finomliszt, 40 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 1 kis doboz tejföl, 25 dkg reszelt sajt, 2 tojás sárgája, fél csomag sütőpor, 1 nagy evőkanál só, annyi tej a nyújtáshoz, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk (kb. 1 dl) Az összegyúrt tészta egyik felébe 2-3 evőkanál darálatlan mák, a másik felébe 3-4 evőkanál pörkölt magőrlemény (pl. 1-1evőkanál tökmag, napraforgó mag, szezámmag, lenmag megpörkölve, majd őrölve). A tetejére 2 tojásfehérje, pirított szezámmag.
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Ezután elfelezzük a tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a darálatlan mákot, a másik felébe pedig az előre elkészített pörköl magörleményt.(Ehhez egy serpenyőben tetszés szerinti magokat megpirítjuk, majd késes aprítóval, vagy kávédarálóval megőröljük.) Ezt követően a tésztákat fóliába csomagoljuk és éjszakára, de legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük. A hidegen pihentetett tésztákat külön-külön enyhén lisztezett felületen kb. 0,5-0,8 cm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével, megszórjuk pirított szezámmaggal és derelyevágó segítségével kb. 10 cm hosszú és 0,5-0,8 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat sötőpapírral bélelt tepsire fektetjük és 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréssel ha van) aranysárgára sütjük. A megadott mennyiségből kb. 4-5 gáztepsire való rudacska lesz. Attól függ mekkorára vágjuk a tésztát. Ha kevesebb mennyiséget szeretnénk sütni, akkor is érdemes a megadott mennyiséget begyúrni és pl. a felét lefagyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails