2010. február 24.

Zelleres, tejszínes burgonya

Nagyon megkedveltem a vajban sült zellert, ezért ebbe a rakott ételbe is- a burgonyával együtt - vajban elősütve került. A zelleres, tejszínes burgonyát gazdagíthatjuk sonkával, de nélküle is fogyaszthatjuk köretként és önálló ételként egyaránt.

Hozzávalók: Két adaghoz 4 nagyobb burgonya, 1 kisebb zellergumó, 2 db zöldhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg vékonyra szeletelt sonka, 8 dkg vaj. A tejszínes öntethez 2 dl tejszín, 2 evőkanál tejföl, 6 dkg krémsajt, 1 tojás, só, frissen őrölt bors.
Elkészítés: A megtisztított burgonyát 0,5 cm-es karikákra szeleteljük, a megtisztított zellergumót hosszában négy felé vágjuk és keresztben 2-3 mm-es darabokra szeleteljük. A felszeletelt burgonyát, zellert a vajjal együtt egy serpenyőbe tesszük és elkezdjük sütni, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzá adjuk a felaprított fokhagymát és zöldhagymát. Lefedve és többször kevergetve addig sütjük, amikor a fakanállal el tudjuk vágni a burgonyát (kb.: 12-15 perc). Közben összekeverjük a tejszínes öntet hozzávalóit. Az elősütött zelleres burgonya felét egy hőálló edénybe tesszük, rátépkedjük a sonka felét, ráöntjük a tejszínes öntet felét. Erre jön a zelleres burgonya, a sonka és a tejszínes öntet másik fele. 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük úgy, hogy a tejszínes öntet átsüljön. Melegen salátával kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. hmmm..nagyon finomnak tunik!
    Ki fogom pròbàlni!

    VálaszTörlés
  2. Anikó!Nekem nagyon ízlett, csak ajánlani tudom! A sült zeller is jól érződik benne, de nem tolakodó.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet, köretnek tudnám elképzelni, egy sült husi mellé:) Hiába, húsimádó vagyok!

    VálaszTörlés
  4. Gyöngyi! Tényleg finom, próbáld ki! Akár köretnek:)

    VálaszTörlés
  5. Ez nekünk nagyon ízlene! Szoktam hasonlóakat kreálni, mindig abból, ami éppen van a hűtőben-kamrában!:) A tegnapi maradék leves mellé kitűnő könnyű második lenne, méghozzá sonka nélkül. Tegnap úgyis annyi hús volt!

    VálaszTörlés
  6. Sedith, akkor egy próbát megér!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails