2010. szeptember 9.

Mézes-tejszínes csokoládés szelet (Kinder szelet)

Gyakran találkozhatunk egyes internetes oldalakon, blogokon vagy ismerősöktől, családtagoktól, munkatársaktól begyűjtött süteményreceptek között olyanokkal, amelyek valamely üzletben megtalálható édesség otthoni elkészítésének lehetőségét tárja elénk. Gondolok itt pl. a Raffaleló szeletre, a Kinder paradiso szeletre, a Kinder bueno szeletre stb. És igen, ez a sütemény is egy bolti édesség - a Kinder szelet - otthoni reinkarnációja. Aki még nem próbálta, csak javasolni tudom, hogy tegye meg, mert nagyon finom és az elkészítése sem túl bonyolult:) Nálunk még apukám tetszését is elnyerte, pedig ő minden csokoládés tetejű süteményről úgy gondolja, hogy keserű és távol tartja magát tőlük:) Először ezzel a süteménnyel is így volt, de az utolsó szeletek egyikét még is megkóstólta, és bizony nagyon ízlett neki. (Persze aztán kaptuk a dorgálást, hogy miért mondtuk neki, hogy keserű;)
A Kinder szelet receptjével több helyen is találkoztam, de kedvet a kipróbálásához innét kaptam. Végül úgy gondoltam, tartok egy keresztelőt is, és a sütemény a "Mézes-tejszínes csokoládés szelet" nevet kapta nálam:) A következőképpen készítettem:
Hozzávalók: A tésztához 8 db tojás, 7 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz, 8 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor, 2,5 evőkanál kakaópor. A krémhez 6 dl tejszín, 2-3 evőkanál méz, 1 csomag (10 g-os) zselatin. A mázhoz 15 dkg étcsokoládé, 1,5 evőkanál étolaj.
Elkészítés: A lisztet a sütőporral elkeverjük. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a mézet, a sütőporos lisztet, a kakaóport és jól elkeverjük. Két nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és elosztjuk egyenletesen bennük a tésztát. Légkeveréssel 180 fokon egyszerre megsütjük a két lapot kb. 10-12 perc alatt. (Légkeverés nélkül 190-200 fokon egyenként süssük a lapokat.) A tésztalapokról még forrón lehúzzuk a sütőpapírt. A lapokat hagyjuk hűlni. A krémhez 5 dl tejszínt habbá verünk, hozzáadjuk a mézet, majd a maradék 1 dl tejszínt meglangyosítunk és belekeverjük a zselatint. Ezt a zselatinos tejszínt a mézes tejszínbe egyenletesen belekeverjük. A krémet rákenjük az egyik kihűlt lapra, a másik lappal befedjük és bevonjuk csokoládé mázzal. A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, de közben hozzáadjuk az olajat, szép simára keverjük és rákenjük a felső tésztalapra. A süteményt hűtőbe tesszük egy éjszakára és másnap szeleteljük.
Tipp: Könnyen szeletelhetjük a hideg süteményt, ha vékony pengéjű kést használunk, amelynek élét lángon kissé megmelegítünk.

12 megjegyzés:

  1. De jó lenne, ha ez a tányér előttem lenne az asztalon!

    VálaszTörlés
  2. Milyen gyonyoru, szabalyos szeletek!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagyon guszták ezek a szeletkék!

    VálaszTörlés
  4. Szia, mégis mekkora a "nagytepsi"?
    Köszi, Nyuci.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű szeletek, hogy lehet ilyen szépen szelni

    VálaszTörlés
  6. ;)Köszi Kata!

    Köszi Judit! Nekem se sikerül mindig szabályosra.

    Köszönöm Ottis!

    Köszi Edit! És még finom is...

    Kedves Nyuci!

    Nálam a nagy tepsi=gáztepsi= 33X38 cm (ez a belső mérete)

    Köszi Bianka! A szeleteléshez írtam egy kis tippet is;)

    VálaszTörlés
  7. Szia!
    Egy kérdésem lenne ezzel a csodával kapcsolatban...A tojások fehérjét külön kell felverni vagy az egész tojást kell habbá verni?
    Köszi: Ági

    VálaszTörlés
  8. Kedves Ági!
    Az egész tojásokat kell habosodásig keverni vagy felverni a cukorral.
    Tündér

    VálaszTörlés
  9. Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig lehet tárolni és hol, csak hűtőben? Köszi: Tetecs

    VálaszTörlés
  10. Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen ZSELATIN kell bele?
    Köszönöm előre is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már pontosan nem emlékszem a márkára, de 1 kis csomag (10 g) zselatin kell hozzá. Lapzselatint is használhatsz, azon általában feltüntetik, hogy mennyi folyadékhoz elegendő...nem kell túl sok zselatin, csak épp annyi, amennyi összefogja a tejszínt.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails